IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.

Mercedes-Benz разкри подробности за своя автономен превозвач, носещ името Future Truck

Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.

Германската компания Mercedes-Benz разкри подробна информация за своя Future Truck, който възнамерява да предложи на пазара през 2025 г. Камионът разполага с автономно управление и вече бе изпробван в реални условия.
Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.
Още през юни тази година от Mercedes-Benz съобщиха, че Future Truck е преминал успешно изпитанията си по обществените пътища. Товарната машина пътува без намесата на шофьор по магистрала до град Магдебург, развивайки скорост от 85 км/час.

Новата информация разкрива, че камионът разполага със система "Highway Pilot", наподобяваща технологиите, използвани при самолетите. Тя работи с радарен сензор, разположен в предната част на машината, който сканира пътя както на близко (70 м), така и на далечно (250 м) разстояние. Част от технологията е и стерео камера, сканираща на 100 метра пред камиона, която е в състояние да идентифицира еднолентови или двулентови пътища, статични или движещи се обекти, пешеходци и др.
Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.
Тъй като през по-голямата част от времето камионът не се нуждае от шофьор, той предлага и новаторска кабина. Дизайнът й е изчистен, но функционален и предлага значителна модулност. Шофьорската седалка, например, може да се върти на 45 градуса, за да предостави по-голям комфорт на шофьора през времето, когато не е ангажиран с управлението на камиона. Управлението на повечето функции пък е поверено на таблет.

Футуристичен подход е избран и за създаването на екстериора. Той се отличава с множество LED светлини в предната част, които покриват решетката на радиатора и фаровете. Въпросните светлини се задействат при стартиране на двигателя и светят в бяло, когато камионът се управлява от шофьор. В автономен режим LED диодите се осветяват в синьо, като също така се използват и за мигачи. 
Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.
Новият Future Truck на Mercedes-Benz има за цел да предостави повече безопасност, ефективност и мрежова свързаност на пътя. От компанията са категорични, че технологията ще бъде доусъвършенствана и пусната в серийно производство, като може да се превърне в реалност още през 2025 г., ако са налице рамковите условия.

„Ако бъдат приети скоро законови рамкови условия за автономно управление е възможно въвеждането на пазара на Highway Pilot в средата на следващото десетилетие“, заяви д-р Волфганг Бернхард, член на управителния съвет на Daimler AG. „Затова направлението за товарни автомобили Daimler Trucks се ангажира да води диалог с представителите на политиката, компетентните органи и всички останали заинтересовани страни. Ние смятаме, че шансовете са много добри, тъй като при автономното управление икономическите и технологичните амбиции са в непосредствена връзка с очакваните ползи за обществото и околната среда.“

Снимки: Mercedes

Още по темата:
Автономните коли нахлуват на пазара, но на каква цена?

Mercedes-Benz тества автономен автомобил
Автономните превозни средства – от Леонардо до Googlemobile

0 от 500