IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.

Mercedes-Benz разкри подробности за своя автономен превозвач, носещ името Future Truck

Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.

Германската компания Mercedes-Benz разкри подробна информация за своя Future Truck, който възнамерява да предложи на пазара през 2025 г. Камионът разполага с автономно управление и вече бе изпробван в реални условия.
Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.
Още през юни тази година от Mercedes-Benz съобщиха, че Future Truck е преминал успешно изпитанията си по обществените пътища. Товарната машина пътува без намесата на шофьор по магистрала до град Магдебург, развивайки скорост от 85 км/час.

Новата информация разкрива, че камионът разполага със система "Highway Pilot", наподобяваща технологиите, използвани при самолетите. Тя работи с радарен сензор, разположен в предната част на машината, който сканира пътя както на близко (70 м), така и на далечно (250 м) разстояние. Част от технологията е и стерео камера, сканираща на 100 метра пред камиона, която е в състояние да идентифицира еднолентови или двулентови пътища, статични или движещи се обекти, пешеходци и др.
Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.
Тъй като през по-голямата част от времето камионът не се нуждае от шофьор, той предлага и новаторска кабина. Дизайнът й е изчистен, но функционален и предлага значителна модулност. Шофьорската седалка, например, може да се върти на 45 градуса, за да предостави по-голям комфорт на шофьора през времето, когато не е ангажиран с управлението на камиона. Управлението на повечето функции пък е поверено на таблет.

Футуристичен подход е избран и за създаването на екстериора. Той се отличава с множество LED светлини в предната част, които покриват решетката на радиатора и фаровете. Въпросните светлини се задействат при стартиране на двигателя и светят в бяло, когато камионът се управлява от шофьор. В автономен режим LED диодите се осветяват в синьо, като също така се използват и за мигачи. 
Камионът на бъдещето излиза през 2025 г.
Новият Future Truck на Mercedes-Benz има за цел да предостави повече безопасност, ефективност и мрежова свързаност на пътя. От компанията са категорични, че технологията ще бъде доусъвършенствана и пусната в серийно производство, като може да се превърне в реалност още през 2025 г., ако са налице рамковите условия.

„Ако бъдат приети скоро законови рамкови условия за автономно управление е възможно въвеждането на пазара на Highway Pilot в средата на следващото десетилетие“, заяви д-р Волфганг Бернхард, член на управителния съвет на Daimler AG. „Затова направлението за товарни автомобили Daimler Trucks се ангажира да води диалог с представителите на политиката, компетентните органи и всички останали заинтересовани страни. Ние смятаме, че шансовете са много добри, тъй като при автономното управление икономическите и технологичните амбиции са в непосредствена връзка с очакваните ползи за обществото и околната среда.“

Снимки: Mercedes

Още по темата:
Автономните коли нахлуват на пазара, но на каква цена?

Mercedes-Benz тества автономен автомобил
Автономните превозни средства – от Леонардо до Googlemobile

0 от 500
  • #16
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Angeloff ( преди 9 години )
    Изводът е,като видиш диодите отпред да светят в син цвят,бегай надалече и се мърдай от пътя
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    kok ( преди 9 години )
    хах... добре, после камионът ли ще храни семейства/плаща данъци/ купува *** от магазина; ?!?Само дето цените за тия камиони ще са космически и само определени компании ще могат да си ги позволят - т.е. големите ще станат още по-големи, а малките още по-малки и ПО-МАЛКО... Нищо добро не идва от автоматизацията;за справка - в момента в една хлебопекарна например работят 3,4 души, докато преди 30 години са работели 20; след 20 години 30% от човешката дейност ще е роботизирана ...
  • #14
    5 rate up comment 0 rate down comment
    разбирател ( преди 9 години )
    Ясно е, че не е настина шофьор...ако има заблудени ***
  • #13
    9 rate up comment 0 rate down comment
    разбирател ( преди 9 години )
    Този на снимката е шефа на направлението за товарни автомобили в Даймлер - Вебер. Там всеки носи лична отговорност и не се срамува да бъде и шофьор, съответно получава лични дивиденти ако си е свършил работата.
  • #12
    6 rate up comment 1 rate down comment
    бъдещето ( преди 9 години )
    Както при камионите,така и при автомобилите идва от Германия.
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    sex ( преди 9 години )
    секса
  • #10
    19 rate up comment 0 rate down comment
    BMW ( преди 9 години )
    Тов България няма кво да сканира няма маркировкa :D
  • #9
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Дали спира на стоп палка?
  • #8
    16 rate up comment 6 rate down comment
    v-1 ( преди 9 години )
    Das beste!Пак показват нагледно урок по иновации на другите... МБ и може би БМВ(по някога), единствените немски автопроизводители, които реално развиват и въвеждат някъкви иновации в автоиндустията, всички други само *преписват* след това :)
  • #7
    26 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Анцунгът и чехлите липсват. Как си я представят тая работа германците?