IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz тества автономен автомобил

Прототипът S500 Intelligent Drive сам премина 125 километра

Mercedes-Benz тества автономен автомобил

Компанията Mercedes-Benz обяви, че е постигнала успех при разработката на напълно автономен автомобили. Той е прототип, изграден на новото поколение S-Class, като се нарича S500 Intelligent Drive.
Mercedes- Benz тества автономен автомобил
Работата върху модела все още е в стадий на разработка. Системата е обезпечена от редица компоненти - множество сензори, стерео камера, камера за разчитане на сигнала на светофарите и панорамна камера, която съпоставя получената информация от плановете на околната местност и определя точното местоположение на автомобила.

Освен това машината разполага с 4 системи за близка радиолокация и с 3 за далечна радиолокация. Компютърът на автомобила сверява системите за глобално позициониране за определяне на своето местоположение. Той открива евентуални препятствия по пътя и сам търси свободни места за паркиране. След като получи и анализира всички тези параметри, автомобилът тръгва на път.

Към момента най-дългият маршрут, изминат от S500 Intelligent Drive, е от Майнхайм до Пфорцхайм – около 100 км. Това е същият маршрут, който преминава Берта Бенц преди точно 125 години, предприемайки първото извънградско пътуване с автомобил. По време на автономното пътуване S500 Intelligent Drive е трябвало да се справи със сериозен трафик, преминаване през кръгови кръстовища, пешеходни пътеки, велосипедни алеи и трамвайни линии.

Снимка: Mercedes-Benz
 

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Wane, не съм съгласен с теб!Варианти - отиваш в сервиз, някой ти има зъб, слагат ти някакъв чип и утре те засилват с 200 км/ч към някое дъвро. Какво правиш? Това е просто пример, но добре ме разбра! Също - с тия wi-fi точки, хакват ти колата от разстояние и пак в дървото!Аз лично си предпочитам традиционният начин на шофиране! Разбира се, най-лесно е да се сложи GPS с ограничител и единственото което той да прави, е в града да ти намаля скоростта, ако превишиш примерно 65 км/ч.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    az ( преди 10 години )
    Колата на гугъл навъртя сама 500 000 км още преди 2 години.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 10 години )
    Мерцедес работят сериозна в тази насока. Преди година слушах реч на Дитер Цетше и той каза, че планират около 2020 да имат автономни автомобили. Няма да е зле, току виж *** по пътищата станат по-малко :)
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 10 години )
    До втория... Ами то има от години има такива ОПИТИ, но чак сега някой марки постигат по сериозен успех в това направление ве.
  • #3
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Аугусто Пиночет ( преди 10 години )
    До предният, ами то от години вече повечето самолети летят на автопилот.... всяка година стотици милиони хора летят по целият свят...
  • #2
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Абе чак иновативно. Има такива коли от преди 20 години. Всяка година има дори състезания за такива автомобили, но тъй като съм гледал няколко състезания, съм наясно че все още сме много далеч от истината. Проблема не е да накараш колата сама да те кара. Проблема е в надеждноста на техниката. На тези състезания след 100-200 километра окапват половината участници. Това му се повредило, онова му блокирало, един датчик да излезе от строя и край. Как да се довериш на магистралата и да легнеш да спиш?
  • #1
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Десо ( преди 10 години )
    Най-накрая нещо наистина иновативно!Целта е ясна - повече сигурност и по-малко инциденти и жертви по улиците!