IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пазарът в САЩ пълен с опасни автомобили

Част от возилата се продават и в чужбина, вместо да бъдат бракувани

Пазарът в САЩ пълен с опасни автомобили

Пазарът на автомобили втора ръка в САЩ е направо залят от проблемни автомобили, които трябва да бъдат върнати на техния производител за сервизна акция или за бракуване. Голяма част от тези машини се продават в чужбина, което ги прави още по-опасни, съобщава сайтът Market Watch.
Пазарът в САЩ пълен с опасни автомобили
Снимка: Ройтерс

Според информация на изданието едва 70 % от машините, които трябва да бъдат ремонтирани, стигат да сервизите на дилърите след обявяване на сервизна акция. Останалите се пускат в продажба на много ниска цена – най-често в интернет, без бъдещите им собственици да знаят каква опасност ги грози.

Изследване на Carfax доказва, че през 2013 г. на различни сайтове в интерент са се предлагали над 3.5 млн автомобила втора ръка, които е трябвало да бъдат изтеглени от пазара. Около 10 % са намерили своите нови собственици в чужбина. А там откриването им е доста по-сложно.

Най-много подобни машини са продадени в Тексас - 307 600. Следват Калифорния (214 670), Мисури (212 900), Флорида (211 000) и др. Сред тях са автомобили на Toyota, заради които компанията плати 1 млрд. долара за укриване на информация за проблем с педала на газта. Той доведе до 37 смъртни случая.

През миналия месец General Motors също обяви сервизна акция за 1.6 млн. машини заради проблем с ключа за запалване, който доведе до 14 инцидента с фатален край. Концернът Volkswagen пък в момента се опитва да изтегли от пазарите в САЩ и Канада около 160 000 автомобила Passat, произведени през 2012-2103 г. Те имат проблем със затварянето на капака, което може да причини откачване на кабели в електрическата система.

0 от 500
  • #4
    55 rate up comment 24 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Автокомедия, откъде ги измукахте тия 37 смъртни случая по вина на Тойота? В статията която сте цитирали пише за 5, като 4 от тях са при инцидента с полицая на магистралата и грешните стелки. 21 век сме, тая плитка пропаганда върви само за *** ВАГончета.
  • #3
    53 rate up comment 19 rate down comment
    Рени ( преди 10 години )
    Японците правеха коли едно време. Сега правят щайги. Приятелка в САЩ си взе РАв4-ка и след 5 посещения за 20к км в сервиза за сериозни повреди, го върна и си взе Мерцедес GLK. Каза че няма нищо общо. Много по луксозен, комфортен а за здравината тепърва ще видиме, но и го препоръчали колеги доволни от Мерцедес.
  • #2
    48 rate up comment 22 rate down comment
    До Дошо ( преди 10 години )
    Сега Дошо да чете дали нямало смъртни случаи с Тойота. Това изобщо не е за присмех разбира се. Но е показателно за това колко лицемерни са от Тойота. Другия път Дошо като прочете че изгорели две поршета и от Порше веднага алармират клиентите си да не карат въпросния модел докато не се установи проблема. Да не се присмива а да признае, че немците са изключително коректни, защото човешкия живот е най-важен. А тойота крили дефектите и оплакванията, народа мре. 37 убити и кой знае колко осакатени
  • #1
    58 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    А защо снимката е на европейски паркинг?