IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект

Обезщетения ще получат общо 23 млн. собственици на леки коли на марката

Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект

Компанията Toyota ще заплати на правителството на САЩ глоба в размер на 1 млрд. долара за укриване на данни за подадени жалби от собственици на автомобили на марката в страната. Те са се оплакали от произволното ускорение на техните автомобили, съобщава Wall Street Journal.
Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект
Към момента прокуратурата в САЩ продължава разследването си за неверните данни, които Toyota е предоставила на Националната администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA) за дефекти в своите автомобили. Според информацията на изданието японският производител ще се съгласи на сделка и съответно изплащане на глобата, а делото ще бъде прекратено. Все още обаче двете страни имат разминаване по предявените обвинения, тъй като в САЩ даването на неверни показания се счита за федерално престъпление.

Въпреки това в Toyota са склонни на сделка, дори без да бъдат представени резултати, доказващи, че нейните автомобили са ускорявали самостоятелно заради механичен дефект или проблеми с електрониката. По-рано производителят обяви пред NHTSA, че причината за проблема е грешка на шофьора или проблем със стелката под педала. Пред съда представители на Toyota потвърдиха същото.

Проблемите със самостоятелно ускорение на модели на Toyota и Lexus бяха открити през 2009 г. А разследването стартира, след като полицай и семейството му загинаха след инцидент с техния автомобил. Общо 5-има души загинаха при подобни инциденти, а разследването обхвана общо 23 млн. автомобила в цял свят. Техните собственици ще получат обезщетение в размер на 1.63 млрд. долара.

Снимка: Toyota
 

0 от 500
  • #12
    9 rate up comment 14 rate down comment
    бвлонди ( преди 10 години )
    колко от вас карат тойтааз имат тойота ярис от 2008 и досега не съм ходила в сервиза за отстраняване на повредипреди 2г също имаше някакъв проблем по техните коли ,от сервиза се обадиха ,поканихаме в удобен за мен час извършиха проверката и това е
  • #11
    15 rate up comment 10 rate down comment
    Дошо,Дошо... ( преди 10 години )
    Немските производители си връщат НАГРАДИТЕ, а японските автомобилите в сервизите. И шампион отново е Тойота. С тази разлика,че жълтурите не могат да върнат ЖИВОТА на хората,които са загинали заради тяхните дефектни коли.Днес има информация, че твоята любима Хонда връща 100% от произведените Джас и Фит поради дефекти в кутията с два съединителя.Големи *** са това японските кошници! Както вървят,ще изместят дори дериватите на Фиат/Крайслер от последното място в класацията на ***!
  • #10
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Karacho ( преди 10 години )
  • #9
    13 rate up comment 7 rate down comment
    ха така ( преди 10 години )
    къде са сега ония убавци от вчера дето толкова много плюеха по Dacia - та била канцерогенна пластмасата и тн. СКРИХА СЕ КАТО МИШОЦИ.
  • #8
    12 rate up comment 7 rate down comment
    до Дошо ( преди 10 години )
    На тези и ADAC не може да им помогне. Големи *** са тези Toyota. Лошото е,че заразяват с вируса си и традиционно добри японски марки като Honda например. Ето и те със сервизна акция на 100% от произведените Джас и Фит заради скоростните им кутии.
  • #7
    12 rate up comment 7 rate down comment
    FX35 ( преди 10 години )
    Дори и да е политика, фактите са си факти - тук говорим наистина за животозастрашаващ дефект. И докато при Тойота не е изненада подобно нещо, понеже малко или много произвеждат евтини автомобили и дефектите не би трябвало да са рядкост, то при Лексус е повече от недопустимо. Интересно как от Тойота са убедени, че причините са стелките и шофьора, но въпреки това щели да платят глобата. Малко като Моника Станишева, която почтено спечелила конкypca в ЕС, но все пак върнала парите.
  • #6
    18 rate up comment 8 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Пак се карате за глупости!1.Никой не знае каква точно е истината!2.Явно марката е качествена, но не може да следи всичко и има пропуски.3.Щом БМВ се хванаха с Тойота, значи не са ***!4.И аз съм страдал от Тойота, ама може да е от каръщина! Майка ми я кара вече 2 години без да има проблеми!5.Статията е за американският пазар! Там могат да те осъдят, че си бъркаш в носа на публично място! Държавата на абсурдите - Америка!В Европа и Азия как стоят нещата? Сравнение?
  • #5
    19 rate up comment 12 rate down comment
    bmw e60 ( преди 10 години )
    Това няма нищо общо в автомобилите ами си е политика. Тойота превзе САЩ задуши американските производители и сега постоянно намират някакви неща с които да атакуват тойота, за да дадат малко предимство на амеканските производители, защото е видно, че сами няма да успеят, а между временно свалят по няколко милиарда "данък" за разни глупости.
  • #4
    13 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Много им бърка в оченцата Тойота на всички компании. Американските кошници никой не ги взима и хоп скалъпено обвинение. И тойота да не си загубят паза клекнаха. няма как !
  • #3
    22 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Естествено, няма друга компания чийто клиенти да я спукват от дела иначе в платените класацийки били най-надеждни ха ха хаа. Продават ковчези а най-нагло си плащат за да ги изкарат най-надеждни. Клиентите разбираш ли били най-доволни от Тойота. Ама проумчване направено сред 1500 собственици на коли показало, че Тойота прави невероятни коли!?!?! Сега тези 1500 собственика на коли да ги наложим до 23 млн. бесни на Тойота собственици, които я съдят до дупка заради калпавата и продукция.