IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект

Обезщетения ще получат общо 23 млн. собственици на леки коли на марката

Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект

Компанията Toyota ще заплати на правителството на САЩ глоба в размер на 1 млрд. долара за укриване на данни за подадени жалби от собственици на автомобили на марката в страната. Те са се оплакали от произволното ускорение на техните автомобили, съобщава Wall Street Journal.
Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект
Към момента прокуратурата в САЩ продължава разследването си за неверните данни, които Toyota е предоставила на Националната администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA) за дефекти в своите автомобили. Според информацията на изданието японският производител ще се съгласи на сделка и съответно изплащане на глобата, а делото ще бъде прекратено. Все още обаче двете страни имат разминаване по предявените обвинения, тъй като в САЩ даването на неверни показания се счита за федерално престъпление.

Въпреки това в Toyota са склонни на сделка, дори без да бъдат представени резултати, доказващи, че нейните автомобили са ускорявали самостоятелно заради механичен дефект или проблеми с електрониката. По-рано производителят обяви пред NHTSA, че причината за проблема е грешка на шофьора или проблем със стелката под педала. Пред съда представители на Toyota потвърдиха същото.

Проблемите със самостоятелно ускорение на модели на Toyota и Lexus бяха открити през 2009 г. А разследването стартира, след като полицай и семейството му загинаха след инцидент с техния автомобил. Общо 5-има души загинаха при подобни инциденти, а разследването обхвана общо 23 млн. автомобила в цял свят. Техните собственици ще получат обезщетение в размер на 1.63 млрд. долара.

Снимка: Toyota
 

0 от 500
  • #22
    4 rate up comment 5 rate down comment
    пора ( преди 10 години )
    Щом ще плащат значи са *** - иначе щяха да се съдят - това значи че признават за проблема и развенчава мита че са много здрави!! Грозни кошници!!
  • #21
    2 rate up comment 3 rate down comment
    v-1 ( преди 10 години )
    Trifoce i bmwe60 sa napisali mnogo pravilni komentari...vsichko drugo e porsto zloba ot razni uchenici i drebni dushici!
  • #20
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Няма нито един доказан случай в света на самостоятелно ускоряване на автомобил Тойота причинено от техническа неизправност. Все пак ако някой случайно знае за такъв би било добре да го сподели. Другото интересно е извиването на ръце от страна на американците.Приус се прави само на едно място в света, а проблеми има само в САЩ.Доста странно...
  • #19
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Абе квито и манипулации да се правят срещу тойота, те отново са най-предпочитани в Америка и клиентите са им най-доволни. От това по-голяма класация здраве му кажи.
  • #18
    7 rate up comment 4 rate down comment
    CutmasterCFS ( преди 10 години )
    Това ускорение що се получава само в Щатите!?Помня един случай в който се мъчат да осъдят тойота но не стана номера...Семейство притендираше за самоускорение в резултат смъртен случай .,но вещите лица доказаха че жената, която между другото била към70години със доста съпътващи заболявания е натискала газта вместо спирачката...което май доста се случва в щатите!!! И един абсурд това не са болиди дето като настъпиш газта и ще се залепиш за седалката....
  • #17
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Както казах, факт е!http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/73/Chart_mfr_data_99-00.jpgРазбира се, зомбираните маймуники не признават факти, те са повтарят пропагандните безумия.
  • #16
    12 rate up comment 7 rate down comment
    пора ( преди 10 години )
    Айде балона взе да се пука - разкриха ги най-качествените тойотки - май ще се окажат големи ***, а Доше?
  • #15
    13 rate up comment 12 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Факт е че до 2009 има повече жалби за самостоятелно ускорение на ФВ отколкото на Тойота. Разбира се, за правителството на САЩ проблем е Тойота, не ВАГ, защото ВАГ са незначителен играч на пазара, докато Тойота - най-големия чужд производител.
  • #14
    20 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Еми кво качество искат от коли, които се произвеждат в Турция, Тайланд и други подобни дестинации! Разбира се, че ще бъкат от дефекти, няма как да се скрият след като загиват хора!
  • #13
    22 rate up comment 9 rate down comment
    бивш тойотаджия ( преди 10 години )
    Много от нас са карали Тойота и то не само един модел и кво,тойота си е канче и не превъсхожда с нищо останалите автомобили,нито е толкова здрава.