IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект

Обезщетения ще получат общо 23 млн. собственици на леки коли на марката

Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект

Компанията Toyota ще заплати на правителството на САЩ глоба в размер на 1 млрд. долара за укриване на данни за подадени жалби от собственици на автомобили на марката в страната. Те са се оплакали от произволното ускорение на техните автомобили, съобщава Wall Street Journal.
Toyota ще плати 1 млрд. долара за скриване на дефект
Към момента прокуратурата в САЩ продължава разследването си за неверните данни, които Toyota е предоставила на Националната администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA) за дефекти в своите автомобили. Според информацията на изданието японският производител ще се съгласи на сделка и съответно изплащане на глобата, а делото ще бъде прекратено. Все още обаче двете страни имат разминаване по предявените обвинения, тъй като в САЩ даването на неверни показания се счита за федерално престъпление.

Въпреки това в Toyota са склонни на сделка, дори без да бъдат представени резултати, доказващи, че нейните автомобили са ускорявали самостоятелно заради механичен дефект или проблеми с електрониката. По-рано производителят обяви пред NHTSA, че причината за проблема е грешка на шофьора или проблем със стелката под педала. Пред съда представители на Toyota потвърдиха същото.

Проблемите със самостоятелно ускорение на модели на Toyota и Lexus бяха открити през 2009 г. А разследването стартира, след като полицай и семейството му загинаха след инцидент с техния автомобил. Общо 5-има души загинаха при подобни инциденти, а разследването обхвана общо 23 млн. автомобила в цял свят. Техните собственици ще получат обезщетение в размер на 1.63 млрд. долара.

Снимка: Toyota
 

0 от 500
  • #2
    26 rate up comment 14 rate down comment
    насакото яката ( преди 10 години )
    Я,сега да чуеме оризарчетата,какво ще се изкажат,за техната супер-мега-хипер-гига-тера-яка марка,а кво става уа,нещо дефектче,как така-премиум автомобил.Баси,а аз си мислех ,че това са най-хубавите коли.?
  • #1
    27 rate up comment 7 rate down comment
    Любопитен ( преди 10 години )
    По 70 долара на калпак... За тези пари дали ще успят и стелките да сменят?