IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW пуска нова марка автомобили в Китай

Този ход се налага заради новите закони в страната

BMW пуска нова марка автомобили в Китай

Немската автомобилна компания BMW Group и партньорът й в Китай - Brilliance Auto, ще създадат нова марка автомобили за местния пазар, пише China Car Times, цитирана от MSN Auto. Според информацията смесеното дружество BMW-Brilliance вече е регистрирало името Zhi Nuo (в превод означава "Обещанието"), под което ще продават бъдещите модели.

Нито от BMW, нито от Brilliance потвърждават тази информация, но според нея бъдещите коли ще се базират на платформата на предишното поколение 3-Series и ще се продават изключително в Китай.
BMW пуска нова марка автомобили в Китай
Няма как да не се запитаме защо е необходима на BMW допълнителна марка автомобили? Отговорът се крие в новите законови разпоредби в Китай, които принуждават чуждестранните производители да предприемат подобен ход.

В продължение на повече от десет години чуждестранните производители на автомобили в Китай са принуждавани да си сътрудничат с местни автомобилни компании, които в повечето случаи са държавни. В противен случай Китай налага огромни такси, които вдигат цената на колите и ги правят неконкурентоспособни на най-големия автомобилен пазар в света.

Тези закони сега стават още по-сурови за чуждестранните производители и още по-удобни за китайската държава. Според новите разпоредби, съществуващите съвместни компании, каквато е и BMW-Brilliance, трябва да създадат нови марки автомобили. Те трябва да са 100% китайски, като това включва и правата върху интелектуалната собственост.

Въпреки това, играта на котка и мишка продължава. Чуждестранните автомобилопроизводители не са толкова наивни, за да дадат на китайците най-новите си технологии. Вместо това те поставят на масата стари платформи и задвижващи системи, като по този начин едновременно покриват изискванията на закона и запазват за себе си последните си разработки.

С новата си подмарка BMW ще получи зелена светлина за строеж на нов завод, съвместно с Brilliance, който ще бъде позициониран в Шенян.

Новата марка на BMW-Brilliance ще има премиера на автомобилното изложение в Шанхай, което отваря врати на 21 април.

Подобни закони действат и в други страни. В Аржентина, например, действа закон за търгувия на разменен принцип, който принуждава BMW да изняся от южноамериканската държава ориз, кожи и други товари, за да има право да продава колите си там. Porsche пък изнася аржентинско вино и масло, китайският Chery търгува с плодове, Hyundai - с орехи, а Mitsubishi - с минерална вода.

Тагове: bmw-brilliance
0 от 500
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Дебелия ( преди 11 години )
    До 10 години ще караме китайски коли. Неизбежен факт!
  • #11
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    В БГ неможе да се направи такова нещо, защото чуждите производители не им пука за жалкия ни пазар и ако се опитаме да им наложим някакви правила ще се махнат и ще се върнем към ладите.
  • #10
    13 rate up comment 2 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    Точно в БГ е рай за българските производители, които цакат работника и законите отвсякъде. Не плащат заплати или ако плащат, дават някакви мижави сумички в повечето случаи. Търсят постоянно дупки в законите, а такива много. Дори нещо да стане и се стигне до съд, делата се влачат 5-10 години и накрая за тоя, дето ги е завел. Та така. рай за българския производител, но това явно не важи за чуждестранния, макар и те да доят колкото могат с ниски заплати. Тук безработни *** и селяни много..
  • #9
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Pepo ( преди 11 години )
    Samo v Bg ni6to ne se pravi za da imat rabota Balgarskite proizvoditeli!
  • #8
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Pepo ( преди 11 години )
    Samo v Balgaria si davame zadnika za jalti stotinki.Elate evropeiski investitori,nashite maiki i bashti shte vi rabotat za 200lv.
  • #7
    15 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 11 години )
    То да наложим мита, но така европейската автомобилна промишленост, която крепи европейската икономика, ще фалира. Тогава какво правим? Намаляваме заплатите до нивото на българските, че ние сме с най-добра макроикономическа рамка? Дайте тая идея на европейските парламентаристи или американските конгртесмени и ще бъдете линчувани или запалени на кладата :P
  • #6
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    интересно какво ще се случи ако Европейският Съюз , САЩ и Русия решет д въведат подобни мерки спрямо китайския внос . Само налагането на мита на пратките от някои сайтове би убила Хонконг за няколко седмици
  • #5
    11 rate up comment 12 rate down comment
    БМВ НАЙ-ДОБРОТО ( преди 11 години )
    БМВ НАЙ ДОБРОТО ВЪВ АВТОМОБИЛНИЯ СВЯТ.Браво на Немците така ще стъпят здраво на пазар със 1 000 000 000 потребители в държавата и 2 500 000 000 в региона.Умна постъпка.
  • #4
    30 rate up comment 4 rate down comment
    Nero ( преди 11 години )
    Алчните и късогледи мениджъри на немските премиуми се радват на големите продажби Китай без да им мине през ум че след 10-тина години Китай ще им лапне и технологията и производството, ако не и тях самите.
  • #3
    15 rate up comment 12 rate down comment
    ?!??! ( преди 11 години )
    Името на новата марка на ФВ груп ще е "Менте"!