IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой колко продаде в Европа през 2012 г.

Продажбите на нови коли се понижават с 8,2% до 12,05 млн. броя - най-ниското ниво от 1995 г. насам

Кой колко продаде в Европа през 2012 г.

Кой колко продаде в Европа през 2012 г.
Снимка: Ройтерс

Изминалата 2012 г. бе всичко друго, но не и радостна за производителите на автомобили, представени в ЕС. През последните 12 месеца броят на новорегистрираните превозни средства е спаднал с 8,2% до 12 053 904 броя, обяви Асоциацията на европейските производители (ACEA) в сряда. Това е най-ниското ниво от 1995 г. насам.

Нещо повече – няма видими признаци на подобрение. Със спад от 16,3% декември е не само най-лошият месец през изминалата година. От 2008 г. не е имало друг декември с толкова рязък спад в регистрациите.

С изключение на Великобритания всички ключови пазари отчитат двуцифрени спадове. В Испания (-23,0 %) и Италия (-22,5%) положението е най-лошо. Германия (-16.4%) и Франция са сравнително по-добре.

Ръстът в Обединеното кралство е 3,7%. Нарастване, но с малки темпове, има и в Унгария, Естония, Словакия и България.

У нас нарастването за годината също е скромно - в размер на 1,6%, но с цялата условност на данните, защото от октомври 2011 г. официална информация не се разпространява заради изкривяването й от реекспорта. Страната ни остава пета отзад напред по отношение на реализираните обеми с 19 419 продадени нови леки коли. Само в Естония (17 267), Литва (12 170), Кипър (10 967) и Латвия (10 665) сделките са по-малко.

Сред германските производители BMW отчита скромен ръст от само 0,3% в Европа. Volkswagen (-16,2%) и Daimler (-8.7%) от друга страна претърпяват спад. Компанията-майка на Opel General Motors пък е продала с 27,2% по-малко превозни средства. При това Opel и Vauxhall имат среден спад от 26,2% при новите регистрации.

Южнокорейският производител на автомобили Hyundai се опълчва за пореден път сам срещу тенденцията: Тук продажбите се увеличават с 10,5%, а европейски производители не успяват да удържат същото темпо. Така продажбите на Renault са намалели с 19,1%, а PSA Peugeot Citroen продаде с 18,2% по-малко коли. При Fiat продажбите са намалели с 17,8%.

Отвъд Западна Европа според Асоциацията на автомобилната индустрия (VDA) са постигнати почти навсякъде печалби. Така например продажбите в САЩ нарастват през декември с 9%. Новите регистрации в Русия са се увеличили с 1%. Китай регистрира ръст от близо 7%. В Япония обаче има спад на регистрациите с 2 на сто.
Кой колко продаде в Европа през 2012 г.
Кой колко продаде в Европа през 2012 г.
Още икономически новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg  

0 от 500
  • #29
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    По-интересно е какво става с един ваген след време.Радост за сервизите, това става.Върни се назад и прочети статията кои са най-качествените марки за 2012.Първи, Тойота, втори Хюндай.И това са от прегледи на 3, 5 и 7 годишни коли.Фолксваген дори не влиза в десетката.Какво да коментираме повече!
  • #28
    4 rate up comment 10 rate down comment
    до :до 123/456/ ( преди 11 години )
    Една от фирмите с подобен брой автомобили от VW Group е Knauff Bg.Може и да са повече с заводите им в СТ.загора и Видин.Карат ги здраво, а дали имат проблеми, не знам,но новите им автомобили пак са VW.Доколкото знам, май това е избора и на Народното Събрание/Парламента/ - пак различни модели на VW, предимно СС 4motion, а не Toyota,глупав Дошо!
  • #27
    6 rate up comment 5 rate down comment
    daril ( преди 11 години )
    Ти напиши коя трази фирма със 150 вагена, или вече са 1500,..не се прави на разсеян, въшлив ***.
  • #26
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Много мие интересно какво ще се случи след време с един автомобил kia hundai тия корейските все още са нови и не са така добре амортизирани защото напоследък едва ли не това са най-добрите марки в света дизайн вадят няма спор но просто аз не бих си взел кия или хюндай и малко е гадно за тия марки коли които се появят от вчера и вече едва ли не всичко са разработи ли като технология а марки които имат история по 100 години биват оплюти и размазани общо взето това се получава за всички европейски
  • #25
    8 rate up comment 6 rate down comment
    daril ( преди 11 години )
    "Колегите , също са навъртели стотици хиляди километри с VW и проблеми НЯМА !!!! Приказките и легендите , които разни хора се опитват да прокарват са пъклен шит" Ти си шит, бе селски ***.Как така вагените в нито една държава не са номер едно по качество. дори не влизат в петицата, особено в Щатите, а ADAC странно ги намира за много здрави..!?Толкова си ***, че не ти светва лампичката каква е истината.
  • #24
    6 rate up comment 6 rate down comment
    456 ( преди 11 години )
    а колко са качествени и надеждни са тойотите-в нашата фирма имаме 1500 автомобила тойота.Аз лично съм с лексус! На месец му правя не по-малко от 60000 км! за 3 години се сменят само консумативи за точно 1 224 000 км !!!какво повече да искам от един автомобил ??? Следващата ми е поръчана са два лексуса - ще са тук март месец ! Колегите,също са навъртели стотици хиляди километри с тойоти и проблеми НЯМА !!!! Приказките и легендите , които разни хора се опитват да прокарват са пъклен шит !
  • #23
    6 rate up comment 4 rate down comment
    до 123 ( преди 11 години )
    Ехааа, къде е тази фирма, бре?Ти учуди света, 150 вагена..!!! Пиши ни коя е тази фирма, да проверим.Нали се сещаш, че има търговски регистър и ще се обадим на шефа.Чакаме те.
  • #22
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    не знам какво заявяват германците, но като гледам продажбите на тойота в Европа, май никой не ги ще тия ***. А в САЩ където е най-големия пазар на тойота, американците изобщо не смятат тойота за качествена марка, за сметка на това смятат Фолксваген за такава.
  • #21
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Toyota Corolla vs Vw Jettahttp://vbox7.com/play:11d4259cДиректно сравнение на "качествените" тойоти с VWжалки , много жалки тойотки !!!после пак разправяйте кой какви коли прави !!! ---------------- ТИ ВИДЯ ЛИ КОЙ ГИ СРАВНЯВА И КЪДЕ?? ДИЛЪР НА ФОЛКСВАГЕН!! ХВАЛИ СИ МЕКСИКАНСКИЯ *** ФОЛКСВАГЕн.А НАКРАЯ ГЕРМАНЦИТЕ ПАК ЗАЯВЯВАТ НАЙ-ЗДРАВИТЕ КОЛИ СА ТОЙОТА! ХАХА,А ТИЯ С ДЖЕТИТЕ ВСЕ В СЕРВИЗА. АМА ТИ ВЯРВАЙ НА ДИЛЪИТЕ НА ФОЛКСВАГЕН ХАХАХА
  • #20
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Мдаа,Дошо! ( преди 11 години )
    И най-големите *** в България могат само да "плюят" срещу този факт!Какво чудно има!