IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BYD започва производство в България

Ще правим електрически автобуси и коли в Брезник

BYD започва производство в България

BYD започва производство в България
BYD F1 има славата на най-евтината кола на света. Снимка: BYD

Китайската автомобилостроителна компания BYD (Build Your Dreams) е подписала споразумение с групата Булминерал за изграждането в Брезник на завод за сглобяване на електрически автобуси и коли, пише БТА, като се позовава на съобщение на агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Смесеното дружество, в което половината от капитала държи китайската компания, специализирана в производството на електрически коли и акумулатори за тях, а другата - българската група от енергийния сектор, ще произвежда 40 - 60 електрически автобуса дневно, според президента и главен изпълнителен директор на Булминерал Александър Усачев, цитиран от китайската правителствена агенция.

Мощността на завода за електрическите коли ще бъде определена след три месеца, допълва Усачев, цитиран от Синхуа. Стойността на инвестицията не се уточнява, отбелязва АФП.
BYD започва производство в България
BYD F3 Su Rui - автомобил, който може да се управлява с дистанционо. Снимка: BYD

BYD се котира на Хонконгската фондова борса и акционер в нея е американският милиардер Уорън Бъфет. В родината си компанията има съвместно производство с Daimler. Двата автомобилостроителя имат обща марка коли - Denzа, която е съсредоточена в конструирането на електромобили. Първият й модел се изгражда на базата на стария Mercedes-Benz B-class и ще предлага около 300 км. автономен пробег.

BYD е вторият китайски автомобилостроител, навлязъл в България, след Great Wall Motor, който през февруари откри официално първия си завод за сглобяване на китайски коли в Европа, в Баховица, край Ловеч.

Китай е най-големият пазар за автомобили в света, където обаче 70 на сто от марките са чуждестранни, припомня Франс прес.

Очаквайте още подробности
BYD започва производство в България
eBUS-12 - Изцяло електрически автобус на BYD. Снимка: BYD

Кратка история на марката BYD вижте ТУК

Тагове: byd
0 от 500