IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BYD започва производство в България

Ще правим електрически автобуси и коли в Брезник

BYD започва производство в България

BYD започва производство в България
BYD F1 има славата на най-евтината кола на света. Снимка: BYD

Китайската автомобилостроителна компания BYD (Build Your Dreams) е подписала споразумение с групата Булминерал за изграждането в Брезник на завод за сглобяване на електрически автобуси и коли, пише БТА, като се позовава на съобщение на агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Смесеното дружество, в което половината от капитала държи китайската компания, специализирана в производството на електрически коли и акумулатори за тях, а другата - българската група от енергийния сектор, ще произвежда 40 - 60 електрически автобуса дневно, според президента и главен изпълнителен директор на Булминерал Александър Усачев, цитиран от китайската правителствена агенция.

Мощността на завода за електрическите коли ще бъде определена след три месеца, допълва Усачев, цитиран от Синхуа. Стойността на инвестицията не се уточнява, отбелязва АФП.
BYD започва производство в България
BYD F3 Su Rui - автомобил, който може да се управлява с дистанционо. Снимка: BYD

BYD се котира на Хонконгската фондова борса и акционер в нея е американският милиардер Уорън Бъфет. В родината си компанията има съвместно производство с Daimler. Двата автомобилостроителя имат обща марка коли - Denzа, която е съсредоточена в конструирането на електромобили. Първият й модел се изгражда на базата на стария Mercedes-Benz B-class и ще предлага около 300 км. автономен пробег.

BYD е вторият китайски автомобилостроител, навлязъл в България, след Great Wall Motor, който през февруари откри официално първия си завод за сглобяване на китайски коли в Европа, в Баховица, край Ловеч.

Китай е най-големият пазар за автомобили в света, където обаче 70 на сто от марките са чуждестранни, припомня Франс прес.

Очаквайте още подробности
BYD започва производство в България
eBUS-12 - Изцяло електрически автобус на BYD. Снимка: BYD

Кратка история на марката BYD вижте ТУК

Тагове: byd
0 от 500
  • #12
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    40-60 единици автобуси на месец!
  • #11
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    мун_чо,къде избяга,виж какъв хубав се*с става с теб!
  • #10
    44 rate up comment 2 rate down comment
    до: маЙмун_чо ( преди 11 години )
    Абе ей маймуняк, я върви да видиш в Ловеч дали само по 2-3 болчета завиват. Хората си произвеждат, плащат си данъците у нас, осугуряват работни места, хората работят, а не бягат в чужбина. Аман от такива ***, като теб. То каквото и да се направи все недоволни. Китай е една от най-големите икономики в света и ако започнат бизнес с нас всички ще сме на печалба. Как простите кратуни не могат това да го разберат не знам. Наистина трябва да си извънредно ограничен да не вдяваш за ползите.
  • #9
    28 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Абе мун-чо,погледни коментарите,само ти,само ти........,заплати нали ще вземат хората.Бай ***,недей гледа канчето на шефовете,ей заради такива като ТЕБЕ,няма заводи на чужди авт. компании!
  • #8
    10 rate up comment 24 rate down comment
    мун_чо ( преди 11 години )
    А иначе от тия китайски заводи няма да има много файда за обикновените хорица. В тях ще има само фиктивно производство - т.е. колите ще идват горе-долу готови от китай и тук само ще се завъртат по 2-3 болчета по тях. Всичко се прави само за да не се плащат входни мита за ЕС. И единствено мутрите които съфинансират заводите ще изкарват по някой лев.
  • #7
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Браво!Страхотна новина.Дано има и много други компании, които да инвестират у нас, за да я пребъде майка България и народа ни!!!
  • #6
    24 rate up comment 15 rate down comment
    мун_чо ( преди 11 години )
    Отбягват ни защото сме си го заслужили. Ако не бяхме големи "тарикати" сега завода на Дачия щеше да е в България...
  • #5
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    РАЗМЕЧТАХ СЕ,хайде сега,от Китай до пристанище Варна/Бургас,и от там в цяла Европа.Нека да затварят заводи,а ние да започнем нещо съвсем ново!
  • #4
    36 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    А дано станем най-автомобилната държава на Балканите, а след това и в Европа!Хак да им е на тъпите и надути европейци, които все ни пренебрегваха и подминаваха в инвестирането и производството на автомобили. В Турция, Румъния, Сърбия и къде ли не ще правят производства, а у нас не. Хайде сега да го духат! Само дано потръгнат нещата в което не се съмнявам.
  • #3
    42 rate up comment 2 rate down comment
    !?!?!? ( преди 11 години )
    БРАВО!!!!