IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BYD започва производство в България

Ще правим електрически автобуси и коли в Брезник

BYD започва производство в България

BYD започва производство в България
BYD F1 има славата на най-евтината кола на света. Снимка: BYD

Китайската автомобилостроителна компания BYD (Build Your Dreams) е подписала споразумение с групата Булминерал за изграждането в Брезник на завод за сглобяване на електрически автобуси и коли, пише БТА, като се позовава на съобщение на агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Смесеното дружество, в което половината от капитала държи китайската компания, специализирана в производството на електрически коли и акумулатори за тях, а другата - българската група от енергийния сектор, ще произвежда 40 - 60 електрически автобуса дневно, според президента и главен изпълнителен директор на Булминерал Александър Усачев, цитиран от китайската правителствена агенция.

Мощността на завода за електрическите коли ще бъде определена след три месеца, допълва Усачев, цитиран от Синхуа. Стойността на инвестицията не се уточнява, отбелязва АФП.
BYD започва производство в България
BYD F3 Su Rui - автомобил, който може да се управлява с дистанционо. Снимка: BYD

BYD се котира на Хонконгската фондова борса и акционер в нея е американският милиардер Уорън Бъфет. В родината си компанията има съвместно производство с Daimler. Двата автомобилостроителя имат обща марка коли - Denzа, която е съсредоточена в конструирането на електромобили. Първият й модел се изгражда на базата на стария Mercedes-Benz B-class и ще предлага около 300 км. автономен пробег.

BYD е вторият китайски автомобилостроител, навлязъл в България, след Great Wall Motor, който през февруари откри официално първия си завод за сглобяване на китайски коли в Европа, в Баховица, край Ловеч.

Китай е най-големият пазар за автомобили в света, където обаче 70 на сто от марките са чуждестранни, припомня Франс прес.

Очаквайте още подробности
BYD започва производство в България
eBUS-12 - Изцяло електрически автобус на BYD. Снимка: BYD

Кратка история на марката BYD вижте ТУК

Тагове: byd
0 от 500
  • #32
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Propov ( преди 11 години )
    Казват,че държава без автомобилна индустрия е все едно държава без икономика въобще.Е,тръгна нашата икономика,че и включи на втора вече :)Това е хубаво,много хубаво.Ама има и лошо.Оказва се,че наште мижави заплати са единствените в Европа,токова ниски,че са съизмерими с китайските.Това пък не е толкова лошо,щото китайците ще ни дават още повече работа.Поне ще намалява безработицата и Бат Бойко ще има да се перчи пред "закъсалите" европейски партньори :)
  • #31
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Много се зарадвах от тази новина, автомобилостроенето е отрасъл, който повежда напред не само новите технологии, но и други отрасли, когато те станат поддоставчици.А чрез ел. колите ще станем и едни от водещите в Европа.
  • #30
    18 rate up comment 0 rate down comment
    ?!?!?! ( преди 11 години )
    Вчера в друг сайт четох , че украинската компания LAZ ще произвеждат градски автобуси в Севлиево.Двигателите са на MAN и за гориво се използва метан.
  • #29
    15 rate up comment 0 rate down comment
    !?!!? ( преди 11 години )
    Сега влизах в сайта на тази компания и за автобуса даните са , че се зарежда напълно за 3 часа и пробега е 155 мили. За моделите от снимките тук няма информация , но има друг модел е6. Водят го 'кросоувър"(на мен ми прилича на ФИАТ Стило комби), зарежда се за 40 минути ,пробег 186 мили , максимална скорост 87 мили в час.
  • #28
    15 rate up comment 1 rate down comment
    !??!!? ( преди 11 години )
    бъчо, ти явно предпочиташ да си стоиш в къщи и да си бъркаш в носа(или в ***) от колкото да работиш за 600 лева. Или не съм разбрал правилно? Някой ако е очаква , че заплатите ще са от 1200 нагоре да слезе на Земята.
  • #27
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    "Хвана се за пръстите си ли?" с тоя "израз" много ме съмняваш,май си обратното на "блондин".ха ха
  • #26
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    бъчо,спор се води със знаещ,с теб НЕ!
  • #25
    3 rate up comment 4 rate down comment
    бъчо ( преди 11 години )
    И пред "и" не се поставя запетая. Май някой не си е научил уроците :)
  • #24
    2 rate up comment 3 rate down comment
    бъчо ( преди 11 години )
    Хвана се за пръстите си ли?
  • #23
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    бъчо,сега разбирам,че избора ти на Fiesta-та не е случаен,МНОГО ама МНОГО си пр*с!!!! Как сам си го набутваш,и "щепсела" за фаровете все не можеш да го намериш!