IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-бързият SUV на Audi вдига 305 км/ч

Крос-купето RS Q8 ускорява като суперкола и струва минимум 127 000 евро

Най-бързият SUV на Audi вдига 305 км/ч

Германският производител Audi представи последния си RS-модел за тази година - крос-купето Q8. Според директорa на Audi Sport Оливер Хофман, това е голям кросоувър с гени на пълноценен спортен автомобил. И ако се съди по характеристиките на колата, това е точна така.

Основната от тях е двигателят. В Audi са използвали за RS Q8 мотора на комбито RS6 Avant - 4,0-литров V8 с мощност 600 к.с. и 800 Нм въртящ момент. Той работи с 48-волтов стартер-генератор, осигуряващ рекуперация на енергията и работата на системата "старт-стоп", както и с 8-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела със спортен диференциал на задна ос.

Audi RS Q8

Всичко това позволява на крос-купето да ускори от 0 до 100 км/ч само за 3,8 секунди. Стандартният ограничител на максималната скорост е на 250 км/ч, но срещу доплащане той може да бъде преместен и така RS Q8 ще развива 305 км/ч.

Окачването на най-бързия кросоувърна Audi е пневатично с адаптивни амортисьори и активни стабилизатори за напречна устойчивост. Пътният просвет може да се променя в диапазон от 90 мм, като работи в няколко режима - от комфортен до спортен, а от Audi уверяват, че всеки един от тях се отличава максимално от останалите.

Audi RS Q8

Системата Audi drive select вече предлага общо 8 възможни варианта за настройки на управляващата електроника и също като при RS6 Avant, крос-купето разполага с два индивидуални режима RS1 и RS2, при които водачът сам избира настройките.

Освен това, RS Q8 разполата със специална изпускателна система с регулируеми клапани, а като опция се предлага спортно звучене. Що се касае до спирачките, на 22-цоловите джанти (23-цоловите са опция) са поставени 420-милиметрови дискове отпред и 370-милиметрови отзад. Срещу доплащане клиентът може да получи и керамични спирачки, при които дисковете са до 440 мм.

Audi RS Q8

На външен вид спортното крос-купе лесно може да бъде разпознато по допълнителните аеродинамични елементи. В интериора на RS Q8 има спортни седалки с кожа, алкантара и масаж, отсечен спортен волан, RS-режими на приборния панел и на мултимедийната система.

Продажбите на Audi RS Q8 в Европа стартират през пролетта на 2020 г., като цените започват от 127 000 евро.


Още снимки - вижте в галерията.

Снимки: Audi

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Брандо ( преди 4 години )
    Не съм фен на Ауди, но този СУВ ми хареса. Ако е с около 300-400 коня примерно хибрид, ще си го взема....ако ги имам парите разбира се ...