IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW инвестира 5 милиарда долара в конкурент на Tesla

Rivian ще вдигне производството на завода в Илинойс и ще построи още един нов

Германският автомобилен гигант VW Group ще инвестира 5 милиарда долара в американския производител на електромобили Rivian, смятан за най-голям конкурент на Tesla. Целта е да бъде създадено съвместно предприятие, което ще произвежда технологии, използвани и от двата производителя.
 
 
VW R


Акциите на Rivia веднагапоскъпнаха с 8,6% на 25 юни и с над 40% в следборсовата търговия след обявяването на сделката малко след края на борсовата сесия, предаде АФП. Въпреки че са хваленаиза технологията си, Rivian отчита загуби и изпуска определено парични потоци.
 

В рамките на сделката VW ще направи първоначална инвестиция в размер на 1 млрд. долара в американската компания през 2024 г., която ще се превърне в обикновени акции на Rivian, последвана от нови инвестиции през 2025 и 2026 г. "Очаква се днешното съобщение да създаде стабилна капиталова пътна карта, която да подкрепи бъдещия ни растеж", заявиха от Rivian.


Rivian R1S


Инвестицията на немския гигант ще позволи на Rivian да финансираа увеличаване на производството в завода си в Илинойс и за развитие на нов такъв в щата Джорджия. Rivian пък ще позволи на VW да използва електрическата технология на американците. "Чрез нашето сътрудничество ще въведем най-добрите решения в нашите автомобили по-бързо и на по-ниска цена", заяви главният изпълнителен директор на немците Оливер Блуме.

Двете компании очакват сделката да приключи през четвъртото тримесечие на 2024 г. с очакваните регулаторни одобрения. 
 
 

0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Проблемът на Rivian е, че не продават достатъчно автомобили, за да имат положителен финансов поток и да печелят. На всяко тримесечие горят по няколко милиарда долара и продават на загуба, а парите на VW няма да променят това. Тесла има 17% марджин на продаден автомобил, а освен това от поделението си Energy&Storage прави по половин милиард долара чиста печалба на тримесечие. Тези пари на VW изобщо не гарантират спасението им
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Няма нищо лошо в конглокенцията, но това са праи хвърлени на вятъра.