IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rivian обяви цените за електрическите R1S и R1T

Пикапът и всъдеходът вече могат да бъдат поръчвани

Rivian обяви цените за електрическите R1S и R1T

Малката фирма от Плимът, Мичиган, наречена Rivian, привлича все повече вниманието на автомобилния свят. Преди около година тя обяви, че ще създаде два автомобила – SUV R1S и пикапа R1T. Последваха сериозни инвестиции от Amazon със 700 милиона долара и Ford с 500 милиона.

Ако си падате по нестандартни автомобили, Rivian вече приема депозити от 1000 долара. Когато продажбите на пикапа започнат през следващата година, цената му ще бъде 69 хиляди долара, а моделът SUV, който ще се появи година по-късно, ще струва 72 500. Цените на различните модификации на двата автомобила ще бъдат обявени в по-късен етап.

Rivian

Двата автомобила споделят обща платформа, наречена „скейтборд“. Акумулаторният пакет е монтиран в пода между двата моста. Фирмата с гордост отбелязва, че всички механични компоненти ще бъдат разположени под височината на колелата, с което ще спомагат за ниския център на тежестта. Платформата позволява и оптимизиране на мястото за хора и багаж.

Задвижването е поверено на четири електромотора с обща мощност 402 к.с., които позволяват torque vectoring и индивидуално командване. Това се осъществява чрез софтуер, който дори ще даде възможност гумите да бъдат въртяни в различни посоки. Индивидуалното задвижване на всяко колело е добро и извън пътя.

Rivian

Очаква се двата модела да бъдат захранвани от акумулаторни блокове с различен капацитет. Средният ще бъде със 135 кВт/ч, с което ускорението до 100 трябва да бъде около 3 секунди. Ще се предлагат и капацитети от 180 кВт/ч и 105 кВт/ч, като мощността при първия вариант ще е 700 к.с. В трите разновидности пробегът с едно зареждане ще е 370, 480 и 640 километра.

Ford вероятно ще използва платформата за електрическите си SUV и F-150, вдъхновени от Mustang.

Снимки: Rivian

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Почти ( преди 4 години )
    Това е пикап коефициента му на въздушно съпротивление е почти двойно по голям от този на седан от средния клас примерно тесла 3 е с 0.23cx а и масата му е поне с 1/3 повече и има 4 отделни мотора което малко увеличава загубите, така че за тези си качества си е дооста добре обмислена, нищо чудно че изведнъж всички искат да инвестират в тях и да получат ноу хау
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Исках да напиша 28 квч ама с тоя тъчскрийн!
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    105 квч за 370 км са 18 квч на 100 км. Определено двоен разход на нормален автомобил.