IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Amazon и GM инвестират в съперник на Tesla

Гигантите преговарят за миноритарни дялове в Rivian

Amazon и GM инвестират в съперник на Tesla

Amazon и General Motors преговарят с Rivian Automotive за инвестиции в стъртъпа, който има амбиция да е съперник на Tesla. Ако преговорите завършат успешно и двата гиганта станат акционери в производителя на електрически пикапи, оценката на компанията ще е между 1 и 2 милиарда долара, обяви агенция Reuters.

Сделката ще осигури миноритарни дялове на Amazon и GM в Rivian, като се очаква преговорите да приключат този месец.

От GM, Amazon и Rivian отказаха коментар на информацията, като все пак от General Motors допълниха, че в автомобилния гигант „приветстват приноса на Rivian към бъдеще с нулеви нива на вредни емисии и като цяло, за електрическо бъдеще на автомобилите”.

Анализаторите и индустрията гледат на Rivian като на сериозен съперник на Tesla, като новата компания вече показа прототип на електрически пикап, а на по-късен етап планира да представи и 7-местен електрически SUV.

През август миналата година Илън Мъск заяви на среща на инвеститорите в Tesla, че електрически пикап е „личният му фаворит за следващ модел на Tesla”, а след това уточни, че това ще стане „веднага след лансирането на Model Y”, чието производство трябва да започне през 2020 година.

В последните месеци в американските медии се лансира тезата, че големият печеливш от първия етап на масовата електрификация ще е тази компания, която успее да осигури електрически пикапи на мястото на днешните модели с бензинови и дизелови мотори. Продажбите на електрическия пикап на Rivian – R1T, трябва да започнат през есента на 2020 година.

0 от 500