IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW инвестира 5 милиарда долара в конкурент на Tesla

Rivian ще вдигне производството на завода в Илинойс и ще построи още един нов

Германският автомобилен гигант VW Group ще инвестира 5 милиарда долара в американския производител на електромобили Rivian, смятан за най-голям конкурент на Tesla. Целта е да бъде създадено съвместно предприятие, което ще произвежда технологии, използвани и от двата производителя.
 
 
VW R


Акциите на Rivia веднагапоскъпнаха с 8,6% на 25 юни и с над 40% в следборсовата търговия след обявяването на сделката малко след края на борсовата сесия, предаде АФП. Въпреки че са хваленаиза технологията си, Rivian отчита загуби и изпуска определено парични потоци.
 

В рамките на сделката VW ще направи първоначална инвестиция в размер на 1 млрд. долара в американската компания през 2024 г., която ще се превърне в обикновени акции на Rivian, последвана от нови инвестиции през 2025 и 2026 г. "Очаква се днешното съобщение да създаде стабилна капиталова пътна карта, която да подкрепи бъдещия ни растеж", заявиха от Rivian.


Rivian R1S


Инвестицията на немския гигант ще позволи на Rivian да финансираа увеличаване на производството в завода си в Илинойс и за развитие на нов такъв в щата Джорджия. Rivian пък ще позволи на VW да използва електрическата технология на американците. "Чрез нашето сътрудничество ще въведем най-добрите решения в нашите автомобили по-бързо и на по-ниска цена", заяви главният изпълнителен директор на немците Оливер Блуме.

Двете компании очакват сделката да приключи през четвъртото тримесечие на 2024 г. с очакваните регулаторни одобрения. 
 
 

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Гунчо ( преди 2 месеца )
    .тея преди 2 седмици подадоха за фалит.vw най се напъват оак да не им намерят нещо М/У краката !
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 9 ( преди 3 месеца )
    Само не прави инвестиционен блог, че ще има да те глобяват хората... От вчера TSLA се е запътила към 260 парчето от 180. Не ми се мисли след 8.8...
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Хмм ( преди 3 месеца )
    Какъв конkyрент като Tesla Service Bulgaria е на Ломско шосе, работят само с 4 модела, части има А-Я и всичко е перфектно?
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 3 месеца )
    Въпреки безумните субсидии, никой не печели от електромобили. Дори пирамидалната структура Тесла е напечатала повече акции отколкото им е печалбата за последните години,т.е ако не бяха пишман инвеститорите, и те щяха да са в кереча.
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 3 месеца )
    от този проект разбирам едно: VW има излишни пари за харчене...
  • #7
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Фалираща компания налива милиарди във фалирала. Звучи ми като добра сделка ;)))
  • #6
    5 rate up comment 4 rate down comment
    до 4 ( преди 3 месеца )
    Ривиан имаха сътрудничество с Форд, а Амазон е най-големия акционер в компанията с 18%. При разгръщането на производствените си линии за Модел 3 и Модел Y Тесла продаваше по 250к автомобила годишно и имаше негативен финансов поток от 7.5-8 млрд. долара годишно. Ривиан миналата година продадоха около 50к бройки и удариха негативен финансов поток от 20 млрд. долара. Те са пътници, невъзможно е да оцелеят. За да оцелеят, трябва да правят над 1 млн. продажби, а те продават 20 пъти по-малко
  • #5
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Who Cares ( преди 3 месеца )
    Аз лично съм видял толкова Ривиан тръкове, колкто и на Тесла. Т.е., по-малко отколкото са пръстите на ръцете... А, че на някой му уйдисва да манипулира цените на борсата е друга бира.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Форд не бяха ли и те инвеститори в Ривиан? Че дори и Джеф Безос и той.
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 3 месеца )
    И сам го каза. Няма нищо лошо в конкyренцията. Дори да не успеят да победят Тесла, то както volkswagen, така и Тесла ще започнат да правят по-добри електромобили от което клиента ще спечели.