IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заради разочароващи резултати BYD променя стратегията си в Европа

На Стария континент все още приемат китайците като „AliExpress на колела“

Всички автомобилните производители, без изключения, работят с конкретни срокове и разчети. Невъзможно е да се предвиди със сигурност дали всички прогнози и обещания ще бъдат спазени, но е ясно, че за това е нужно търпение. Тази дума обаче не се среща често в китайския речник. Компании като BYD са насочили голяма част от усилията си към завладяване на пазарите Европа, но се оказва, че резултатите не идват толкова бързо, колкото се очакваше.


BYD


Китайците са наясно, че времето не е в тяхна полза. В момента те разполагат с технологии и промишлената мощ, за да доминират в света на електрическите автомобили. Не е ясно обаче какво ще се случи след няколко години. Затова, когато през миналата година BYD обяви плановете си за навлизане в Европа, прогнозите бяха оптимистични, но се оказва, че резултатите са далеч от очакваното.

Основният проблем за марка като BYD е да накара хората да изпробват нейните коли, за да се отърват от ефекта „AliExpress на колела“, както повечето хора на Стария континент приемат китайските автомобили. И за целта трябва да бъде променен манталитета на милиони европейски шофьори.

По време на последното автомобилно изложение в Париж ръководителят и на BYD в Европа - Стела Ли, призна, че в компанията не са доволни от резултатите. Китайците са похарчили и харчат много пари, за да завладеят Стария континент, като пример за това е спонсорството на големи спортни събития като Европейското първенство по футбол миналото лято. И са нужни мерки за подобряване на резултатите, като важните промени в BYD ще станат факт през следващите месеци.

Първото нещо ще бъде разширяване на търговската мрежа, като ще бъдат отворени нови пунктова за продажби, който ще доближат марката до клиента. Броят на дилърските центрове в Европа ще бъде удвоен и дори утроен до няколко месеца. В Германия, например, BYD вече има 26 шоурума, като предстои техният брой да бъде увеличен до 120. В Испания ще бъдат открити общо 40 представителства през 2025 г.


BYD


Като цяло, в средносрочен план BYD има за цел да достигне пазарен дял от 5% при електрическите и plug-in хибридните автомобили в Европа. За целта компанията не само ще увеличи точките за продажба, но и предлаганите модели.

Това означава повече електрически превозни средства и повече plug-in хибриди, в допълнение към други модели, които китайският производител ще предложи на пазара. За целта BYD ще получи подкрепата на дъщерни компании като Denza или YangWang, но ще си запази най-високия процент от продажбите ще бъде за BYD.

„Европа е много объркващ и предизвикателен пазар, но мисля, че вече натрупахме достатъчно опит. Веднага щом потребителите се качат в нашите коли, те се влюбват в тях. А новите ни фабрики в Унгария и Турция ще ни помогнат да завладеем Европа", обяснява Стела Ли.

В BYD също така се опасяват, че Брюксел ще предприеме нови ответни мерки след активирането на допълнителни тарифни ставки върху вноса на електрически превозни средства от Китай. А само времето ще покаже дали новата стратегия на BYD ще пожъне очакваните резултати.


0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 5 минути )
    Китайците да наемат Теслю адреналинката електричка на работа,продажбите им ще скочат.Има опит в дистрибуцията на краставиците.
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До РУК ( преди 14 минути )
    Пак не е разбрал? Всички ти говорят за огромния потенциал на китайците, понеже досега продаваха само в Китай А сега пред тях стои целия световен пазар в който имат почти нулев пазарен дял, А ти си разбрал че вече са го завладели и няма накъде да се разрастват?
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До три ( преди 18 минути )
    Пак си се гледал в огледалото? Нищо не пропагандирам. Нито нация, нито компания, нито технология. Гледам да съм обективен и да не само с прилагателни епитети и обиди за някои нации и компании и само с хвалебствия, суперлативи и различни прилагателни за други компании, националности и технологии. Аз говоря само с цифри факти и сравнения. Ако цифрите и фактите не ви харесват, това не е нито хвалба, нито оплюване, нито пропаганда. Това е нещо което може да поправитеС ДРУГИ ЦИФРИ, АКО греша. АКО!
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Защо обиждате алиекспреса, там се продават много хубави неща, не само скъпи *** като тези коли.
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Интересно ми е какво ще каже бившия пропагандатор на Тесла,сега пропагандатор на китайски електрички Бидчо Тесларев Тротинетката.
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Sdf ( преди 1 час )
    На цената на Тесла и ФФ- никакъв шанс
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 2 часа )
    Ееее,толкова гръмки заглавия за експанзията,завладяването,ръстежа и изведнъж разочароващи резултати.... Китйаците ако не си мислиха,че продажбата на коли е като продажба на телефони и тениски,нямаше да пропилеят златния шанс който им даде руския пазар.Но шанса е шанс ако има с какво да го реализираш.Русия се превърна във витрина на китайското "качество".Колкото и пари да наливат,гласа на потребителя е най-силен.А можеше да им внасят качествени коли на руснаците,можеха...ако имаха такива! :-) :-)