IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW ще плаща глоби за тормоз на клиенти

Действията на британското подразделение ще струват близо 27 млн лири на компанията

Огромна глоба отнесе финансовият клон на Volkswagen във Великобритания заради жалби на закъсали клиенти, тормозени от компанията заради закъснели вноски по лизинг. Компанията ще върне 21,5 милиона английски лири на близо 110 000 свои клиенти. Отделно, ще плати 5,4 милиона паунда глоба. 
  

VW Group


Решението е на Службата за финансово поведение (FCA). VW Finance добави, че признава своите недостатъци и се извинява за „всякаква причинена вреда“. Вината на VW Finance, че не е успяла да влезе в положението на своите клиенти, а им изпраща „шаблонни съобщения“. Други били таксувани с разходите за отнемане на колите си и тотално игнорирани при опит да обсъдят възможностите за изплащане. 


Докладът на FCA цитира мъж, който разказал на компанията за своя развод, безпокойство и опити да посегне на живота си, но бил третиран "саркастично". Каквото и да значи това.  Също така е описана историята на жена, която загубила работата си и колата й е била отнета и продадена на търг. Дамата закъсняла с плащанията, въпреки че многократно е предлагала да намери споразумение за изплащане. След като автомобилът е бил все пак върнат, тя била таксувана с 252 лири за „друг дебит“ и „корекция“. „Всъщност, това си е такса за обратно притежание“, казаха от FCA.

VW Finance щеше да бъде глобен със 7,7 милиона лири, но получи 30% отстъпка, след като се съгласи с FCA да разреши проблемите. Джейн Сиденхам, инвестиционен директор в Rathbones, каза пред програмата „Today“ на BBC Radio 4 във вторник, че VW Finance далеч не е изолирана в поведението си. „Много финансови компании започнаха да откриват, че клиенти изостават с плащанията, когато лихвените проценти се повишиха доста бързо през 2022 г. и не успяа да реагират адекватно“, каза тя.

Говорител на VW Finance заяви пред BBC: „Виждаме недостатъците си в тези минали случаи и направихме значителни корекции през последните години, за да гарантираме, че винаги предоставяме правилното ниво на обслужване. Продължаваме да предлагаме плащания на добра воля на засегнатите клиенти и се извиняваме за причинените щети“. 

VW Finance е базираното в Обединеното кралство финансово подразделение германска автомобилна група Volkswagen, която също предлага лизинг там на Audi, Skoda, Bentley. Това не е единственият път, когато FCA наказва фирма за финансиране на автомобили за отношението й към уязвими клиенти. През 2020 г. голяма лизингова компания даде 30 милиона паунда на всичките си 5933 клиенти и получи глоба от £2,77 милиона за това, че не се е отнасяла  справедливо към шофьорите или не им е предоставил ясна информация. FCA обвини Moneybarn, че "не е успяла да позволи на клиентите да изчистят просрочените си задължения за реалистичен и устойчив период".

  

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Това се прави нарочно и не само там, правят всичко възможно да ти вземат колата на лизинг, след което тя се продава за почти същата цена на която е купена понеже в онези времена е взета с 20-30% отстъпка от цената.
  • #2
    3 rate up comment 5 rate down comment
    10LD-ДiN0-ДртiйМЕН ( преди 1 час )
    А бе - то самият ФАКть, че си се качил на некоя от тия тромави тропащи и постоянно чупещи се ДЕ-барачки си е наистина перманентен жив Т0РМ03 за изтерзания клиент на зле конструираните и неугледно изглеждащи и вече яко СКЪПАРСКИ станали псевдо-автомашини от ни3ък клас и с матори от миналия век!...
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    В Испания ти включват в цената застраховка против неплащане на вноските, като за 5-годишния период е около 7% от сумата.