IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обратно в бъдещето - производители се връщат от сензорите към бутоните

Екраните започват да отстъпват място на физическите контроли

През последните години автомобилите бяха натъпкани с електроника, което ги направи по-технологични, но и по-сложни за управление. Сега се забелязва обратната тенденция - автомобилните производители де завръщат към бутоните и превключвателите, постепенно премахвайки сензорните екрани, твърди The Wall Street Journal.


бутони


Причината за това за настроенията на купувачите на нови автомобили. След години на използване на елегантни и високо технологични дисплеи, потребителите започнаха да осъзнават, че физическите контроли осигуряват по-голямо удобство и комфорт. И компаниите, които ентусиазирано използваха сложни тъч-падове, сега започват да интегрират бутони и копчета в своите нови продукти.

Така в автомобили, доскоро доминирани от минималистичния дизайн на Tesla - като нови модели на Kia, Mini и Volkswagen, се завръщат физическите контроли. И тази тенденция се наблюдава не само в автомобилната индустрия, но и в уреди за ежедневна употреба като електронни четци и индукционни готварски печки.

Връщането на бутоните става особено актуално на фона на критиките към функционалността на сензорните интерфейси. Технологичен гигант като Apple, който се превърна в един от основните поддръжници на сензорните екрани, също реагира на промените. Новият iPhone 16 разполага с „бутон за действие“, сигнализиращ връщане към физическите контроли. Това предполага, че потребителите се стремят към по-интуитивно и удобно взаимодействие с устройствата.


бутони


Един от основните проблеми със сензорните интерфейси е необходимостта да гледате екрана, когато го използвате. За разлика от бутоните, които могат да се натискат сляпо, тъч-падовете изискват внимание, което може да разсейва, особено по време на шофиране. Европейските органи за безопасност на автомобилите вече са започнали да изискват наличието на определени физически превключватели, за да може съответните модели да постигнат високи оценки за безопасност.

В отговор на тези предизвикателства производители на автомобили като BMW започнаха да интегрират физически контроли в своите нови електрически превозни средства. Това позволява на шофьорите да контролират функциите, без да се налага да откъсват очи от пътя. Така бутоните и превключвателите не само се завръщат в модата, но и се превръщат във важна част от дизайна, добавяйки стойност и удобство към съвременните устройства.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Факт ( преди 12 минути )
    В самолета нямало екрани *** до де била в бъгъ
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 19 минути )
    Браво!. Таз година махаме таблетите, догодина и електричките, щото и за тях нещо "настроенията на потребителите" не са много позитивни. И почвам да бегам, че логоректичната електрическа латерна сега ще ме удави в "отговори". Които отговори аз с удоволствие няма да прочета!
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 41 минути )
    Това е едно от нещата които харесвам в по старите автомобили. Всичко се управлява от физически бутони. С времето им свикваш и се научаваш да управляваш функциите на автомобила в движение без дори да поглеждаш към бутоните. Например лостчетата зад волана от който контролираш всички светлини, винаги знаеш в коя позиция се намират без да ги гледаш. Само на усет. Също врътките на климатичната система и парното. Тези дори са по добри от бутони.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    колкото по-голям екран има една кола, толкова повече няма да я купя. производителите се надпреварват кой по-голям ще го извади, но ефекта е обратен. много скоро ще го разберат тези с големите екрани.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Мда ( преди 1 час )
    Безумието "Щом Мъск го прави, значи е хубаво" започна да изветрява! Отне време, важното е, че не твърде много време и не е твърде късно
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    благодарете се на децата и внучетата които вкараха инфотейнмънт системите за управление на мехатрониката и на мултимедията странно защо ли в самолетите няма един тъч екран с който да се управлява цялата авионика даже и аналогови уреди ползват автомобила не е домашен киносалон нощен клуб с диско топка лампички или зала за аудиофили или караоке клуб или спа център в когато си автомобила трябва да държиш ръцете си на волана а не да дирижираш с жестове всички функции които са отговорни за сигурноста
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Ганчовец ( преди 2 часа )
    Откриха топлата вода
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Друг Гост ( преди 2 часа )
    Браво! Така и не разбрах, защо глобяват ако си гледаш телефона, а не глобяват ако гледаш дисплея на автомобила