fallback

Apple загуби право да тества самоуправляващи се коли

Автономните автомобили вече не са приоритет за технологичния гигант

Apple получи разрешение да тества автомобили без водачи по обществени пътища в Калифорния още през 2017 година, като това разрешително беше валидно до 30 април 2025 година. В в края на миналия месец компанията реши да го оттегли предсрочно, в резултат на което от този месец Apple губи правото да тества автомобили без водачи. 

Както се отбелязва в публикацията на MacReports, от Apple са уведомили съответните органи. В случая това е Калифорнийския отдел за моторни превозни средства (DMV), като от там са получили официално становище от Apple за решението си на 25 септември. Интересното е, че решението на Apple е получено в DMV по телефона. Но въпреки това само няколко дни по-късно издаденото по-рано разрешение за тестване на безпилотни превозни средства е отменено. Информацията не е коментирана официално от "ябълковата компания", но е ясно, че се оттеглят от проекта.

Още през февруари тази година Apple реши да ограничи програмата за разработване на собствени електрически превозни средства и системи за автопилот, които бяха част от инициативата под символа Project Titan. Милиарди щатски долари бяха изразходвани за съответните нужди в продължение на няколко години на развитие, но сегашното ръководство на Apple смята тази област на дейност за необещаваща.

Смята се, че е решено освободените човешки ресурси да бъдат пренасочени към развитието на технологиите за изкуствен интелект. Към май тази година, в щата Калифорния имаше 68 автомобила, извършващи тестове без водачи. Според съобщения в медиите това са били предимно кросоувъри на Lexus, оборудвани с допълнително оборудване за автономно управление. Сега обаче този проект е замразен за неопределено време.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 5 часа )
    Явно се осъзнаха, че е загубена кауза, време и ресурси
fallback
Последни