IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Apple загуби право да тества самоуправляващи се коли

Автономните автомобили вече не са приоритет за технологичния гигант

Apple получи разрешение да тества автомобили без водачи по обществени пътища в Калифорния още през 2017 година, като това разрешително беше валидно до 30 април 2025 година. В в края на миналия месец компанията реши да го оттегли предсрочно, в резултат на което от този месец Apple губи правото да тества автомобили без водачи. 


Apple


Както се отбелязва в публикацията на MacReports, от Apple са уведомили съответните органи. В случая това е Калифорнийския отдел за моторни превозни средства (DMV), като от там са получили официално становище от Apple за решението си на 25 септември. Интересното е, че решението на Apple е получено в DMV по телефона. Но въпреки това само няколко дни по-късно издаденото по-рано разрешение за тестване на безпилотни превозни средства е отменено. Информацията не е коментирана официално от "ябълковата компания", но е ясно, че се оттеглят от проекта.

Още през февруари тази година Apple реши да ограничи програмата за разработване на собствени електрически превозни средства и системи за автопилот, които бяха част от инициативата под символа Project Titan. Милиарди щатски долари бяха изразходвани за съответните нужди в продължение на няколко години на развитие, но сегашното ръководство на Apple смята тази област на дейност за необещаваща.

Смята се, че е решено освободените човешки ресурси да бъдат пренасочени към развитието на технологиите за изкуствен интелект. Към май тази година, в щата Калифорния имаше 68 автомобила, извършващи тестове без водачи. Според съобщения в медиите това са били предимно кросоувъри на Lexus, оборудвани с допълнително оборудване за автономно управление. Сега обаче този проект е замразен за неопределено време.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 минута )
    6-ти, малко извън темата на статията, но е валидно за абс. всички производители на каквото се сетиш - решиха да правят е-коли. Просто си помислиха, че като на един скейтборд слжат е-мотор и могат да му искат едни хилияди евро.
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 14 минути )
    Технологията е на такова ниво, че всяка стъпка напред изисква четворно усилие и много повече пари от предходната. В старата ми фирма давахме кредитни рейтинги, с помощта на И.И. От 78% студентски проект, шефът с двама негови, успя да докара 82% точност с $200к и 9 месеца работа. Да докараме до 85% ни отне $15-16 млн и екип от 50 души за 2 години, има и доста грекшки. Искаме сега 87%, но май 100 млн. няма да стигнат. За 90%, ще имаме нужда от милиарди.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 15 минути )
    Всъщност осъзнаха, че нито производството на електромобили, нито автономното шофиране е толкова лесно за постигане, отколкото изглежда отстрани. Както би казал дядо ми, Мир на праха му че го споменавам " и тези са си помислили, че лозето е бучнеш пръчка, пиеш вино"
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 18 минути )
    Би ли се аргументирал? Ще ми покажеш ли кой от изброените от тебе се справя по-добре от Тесла НА ПРАКТИКА, а не на думи? Дай ми практически пример? Можеш ли да пуснеш автомобил на google в произволен град и да му зададеш адрес до който да стигне самостоятелно? Тесла ще го мине поне на 95% без чужда намеса. Автомобилът на google дори няма да тръгне, защото се движи само по предварително програмирани пътища в строго определени предварително картографирани зони.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 час )
    По-скоро са преценили печалбите на фона на инвестициите.
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Към момента май само Гугъл упорстват да правят автономни коли (с Уеймо). И Тесла, ама при тях е повече приказки засега, отколкото дела.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 1 час )
    Голяма хапка за тяхната уста се оказа автомобилния бранш. Да си гледат тилифончеата и не се мъчат излишно.
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Явно се осъзнаха, че е загубена кауза, време и ресурси