IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Cybertruck вече струва с 18 000 евро по-малко

Властите в Европа се готвят да забранят продажбите на пикапа

Американският производител Tesla най-после намали цената на електрическия си пикап Cybertruck. Така желаещите да притежават модела вече ще могат да поръчат неговата по-достъпна версия, след като досега се предлагаше само „Foundation Series“.


Tesla Cybertruck


Под „достъпна“ се има предвид вариант, при който отпада добавката от 18 200 долара, която включва пълния софтуер за самостоятелно шофиране на Tesla, 4000 долара за хардуер PowerShare, т.е. двупосочно зареждане, както и други елементи. Така цената на пикапа със задвижване на четирите колела пада до 79 990 долара (73 000 евро), докато тази на CyberBeast остава на 99 990 долара (91 200 евро).

Това намаление вероятно ще увеличи броя на желаещите да притежават Cybertruck, още повече, че Tesla ще започне да произвежда и повече бройки от модела. В същото време обаче пикапът и сега носи огромни печалби на Tesla, като се посочва сума от 20 000 долара на продадена бройка. При 30 000 единици, доставени на клиентите, това прави около 600 млн долара, които спокойно могат да компенсират спад в продажбите на други модели на марката.


Tesla Cybertruck


В същото време обаче властите в Европа обмислят забрана на Tesla Cybertruck заради заплаха за пешеходците при инцидент. Европейският борд за безопасност на транспорта и Европейската фондация за колоездене - организации, чиято мисия е да защитават уязвимите участници в движението, смятат дизайна на пикапа за опасен.

Основната претенция е, че острите ръбове и ъгли на каросерията могат значително да влошат нараняванията на пешеходци и велосипедисти при сблъсък. Вместо да смекчи удара, както прави извитата форма на повечето автомобили, Cybertruck, според тези две организации, представлява „риск, който увеличава тежестта на нараняванията и смъртните случаи.“


Tesla Cybertruck


Освен това критиците посочват теглото на Cybertruck, което според Tesla варира от 4000 до 4150 кг. Това значително надхвърля европейското ограничение от 3500 кг за автомобили от тази категория, което само по себе си е нарушение на съществуващите разпоредби.


0 от 500
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    до 2 ( преди 3 часа )
    Категория "B". За Cybertruck трябва книжка с категория "C", тъй като теглото превишава 3500 кг, заедно с пътниците и полезния товар според ЗДП. Тоест трябва да бъде регистриран като камион.
  • #3
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Гостенино ( преди 3 часа )
    Не върви. 20 000 печалба на автомобил е толкова зле че по-добре да се откажат. Не послушаха Акио Тойода, както ги съветваше ти. Ето пръдльо обяснява в няколко поредни теми, че Toyota печели повече от продаден автомобил. Как да не ви ВЯРВАМЕ. Все пак говорите с ФАКТИ, като РУК, който сподели с нас факта, че творението на Toyota с под 5 литра обем на резервоара за водород, изминава 1360 км с едно зареждане. ВЯРВАЙТЕ си и не ни занимавайте със сектантство.
  • #2
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 часа )
    "Освен това критиците посочват теглото на Cybertruck, което според Tesla варира от 4000 до 4150 кг. Това значително надхвърля европейското ограничение от 3500 кг за АВТОМОБИЛИ ОТ ТАЗИ КАТЕГОРИЯ, което само по себе си е нарушение" коя е тази категория? Да не твърдите че в Европа няма автомобил с тегло над 3,5 т? Съвсем изплискахте легенда. И за какво ми е С категория, ако в цяла Европа няма какво да шофирам с нея?
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 часа )
    Не върви бизнеса,теслари.