IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Големите проблеми на „матовите“ автомобили, за които не се говори

Те са красиви като нови, но обещават сериозни разходи на собствениците си

„Матовите“ автомобили се връщат на мода - първоначално такова покритие се поставяше само на SUV-ове, но постепенно тенденция беше подета масово от производителите и тази боя вече се поставя на масови модели. Закупуването на такова превозно средство обаче означава бъдещи сериозни разходи за собственика.


матова боя


Дори марка като Mercedes-Benz започна да подчертава спортните модификации с матов цвят. Големият баварски конкурент също периодично пускаше такива автомобили. Модата вече стигна и до Китай, където производителите активно стимулират търсенето и те активно залагат на анти-гланц още във фабриката.

Факт е, че това изглежда много атрактивно и привлича вниманието, но подобен подход крие някои неприятни особености, за които производителите не съобщава. На първо място, матовата кола се нагрява многократно по-бързо, тъй като боята не отразява слънчевите лъчи. А така интериорът се превръща във фурна за няколко минути.

Има обаче и друга опасност, която е далеч по-сериозна - матовото боядисване на автомобил не предполага нанасяне на лак. Ако той бъде сложен, тогава целият ефект ще се загуби, а самата боя ще изглежда посредствена. А липсата на лак означава отсъствие на допълнителна защита, която една боя осигурява.


матова боя


В резултат на това дори едно обикновено пътуване на места, където мухи, малки камъчета, пясък и какво ли още не летят с два пъти по-висока носи цял куп изключително неприятни последици във формата на драскотини. В случая полирането е безсмислено, тъй като то трябва да бъде извършено на всеки сантиметър от каросерията.

Поставянето на фолио също е съмнително решение, тъй като той няма да залепне добре и ще изглежда грозно. Резултатът е стотици малки и не много малки драскотини, които развалят външния вид на автомобила. А единственият начин да се отървете от тях е пълно пребоядисване на пострадалия детайл, което в много случаи означава, че това ще се забелязва.


0 от 500