IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai направи боя, която въстановява драскотините

Само за 2 часа покритието се връща в оригинално състояние

Корейският производител Hyundai Motor Group представи своите разработки в областта на нанотехнологиите по време на събитието Nano Tech Day 2023 в Сеул. Повечето от тях ще бъдат използвани за бъдещите автомобили на концерна, в това число и безпилотните превозни средства.


Hyundai-Kia Nano


Сред новите технологии е и самовъзстановяващото се полимерно покритие от наноматериал, разработено от Hyundai/Kia. То се основава на технология, която регенерира синтетичните филми обратно в първоначалното им състояние за около два часа. Това се случва при стайна температура без необходимост от външно нагряване или използване на оборудване или на химикали за ускоряване на възстановяването.

При повреда на покритието започва химическа реакция с участието на специален многокомпонентен полимер, който е част от неговия състав. Резултатът от процеса е възстановяване на целостта на боята.

Технологиите за самовъзстановяване на автомобилни бои са известни отдавна. Всички те, като правило, изискват използването на определени методи за ускоряване на процеса. Това затруднява повторното заздравяване и е трудно при липса на отоплителни уреди.

Очаква се технологията за самовъзстановяване на Hyundai/Kia да намери приложение не само в областта на боядисването на каросерията на автомобили, но и в създаването на лещи за видеокамери, както и лазерни скенери за околната среда, които са търсени при производството на безпилотни автомобили.


0 от 500