IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota разработва „отлепваща“ се боя

Технологията може да се използа и за стари автомобили

Японската компания Toyota патентова „отлепваща се боя“ в Службата за патенти и търговски марки на САЩ, като целта е следите от надраскване и повърхностните драскотини по автомобила да станат по-лесни за ремонт, информира CarBuzz.

 

Toyota-89

 

Според този документ външният слой боя на колата може да бъде премахнат, като просто се отлепи, оставяйки нов слой боя на мястото, където са били драскотините. Предвижда се тази технология да се използва за SUV, така че да изглеждат „нови“ по-дълго време, особено след шофиране извън пътя.

Патентът описва подробно технологията на боядисване - първо се нанася грунд, след това слой боя в основния цвят на автомобила като първи. Следва втори слой с покритие, наподобяващо винилов филм.

 

Toyota-патент боя-1

 

Тази техника позволява да се нанесе прозрачен слой върху първия цветен такъв, последван от един или повече слоя „отлепяща“ се цветна боя, всеки от които може да има свой собствен прозрачен слой.

Поради факта, че слоевете се нанасят със закъснение във времето, боята има време да изсъхне, а слоевете не се смесват помежду си и не се слепват.
Подобно на следпродажбено винилово покритие върху превозно средство, този слой боя ще бъде устойчив, но достатъчно гъвкав, за да може просто да се отлепи основният цветен слой. И точно като професионално нанесена винилова обвивка, отлепващият се слой ще се увие около краищата на панелите на каросерията на автомобила.

 

Toyota-патент боя

 

Технологията също така може да помогне остаряла кола да възвърне първоначалния си вид след години излагане на атмосферни влияния.
Ще бъде ли достатъчно рентабилно за масово производство? Времето ще покаже, но вероятно може да се предложи като допълнителна екстра за тези, които гледат сериозно на грижата за боята, допълва изданието.

 

 

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 1 година )
    Интересно откъде ги сметна тези цени и проценти, като дори Тойота още не са обявили нищо? Да не си им случайно R&D? Стига вече с тези компетентни коментари от пейката пред блока.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Онуфри ( преди 1 година )
    На "отлепващата" боя у наше село й викат "фолио".
  • #5
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    А ти смяташ ли, че не е прецакване да платиш 3-5 хиляди евро за допълнителни слоеве боя върху целия автомобил, за да спестиш 300 евро от боядисване на калник? Като имаш предвид, че вероятността да си одереш калника така, че да няма нужда от кит е около 1%? Според мен си прецакан при всички положения! Особено пък като обелиш боята само на единия калник а другата боя вече се е променила с времето.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако ти беше вярна логиката, автомобилите дори нямаше да имат ключ, пък камо ли имобилайзери, GPS проследяване и всякакви други технологии за защита като цифров код или пръстов отпечатък. В света има определени реалности и производителите отделят милиони, за да предпазят автомобилите от тях.
  • #3
    15 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Тези технологии не са измислени за страни с голямо количество *** като България. Ако тръгнеш за всяка нова технология да мислиш как някой ще я унищожи и как света се опитва да те "прецака" с нея, значи първо не живееш в правилната страна и второ нямаш достатъчно мозъчен капацитет да я разбереш. Никой в световен мащаб не се интересува от персоната ти, даже не знаят че съществуваш, че да се опитват да те прецакат.
  • #2
    2 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тоест са намерили цаката да доят клиентите. За да се застраховаш, че ако си одереш калника, няма да ти се наложи да плащаш на бояджия за да ти го пребоядиса, вместо за боядисване на един калник и то само ако ти се наложи, плащаш боядисване на целия автомобил. Хитро, а? Пък и ще е забавно на децата пред блока да ти "разопаковат" автомобила, дори без да ти е надран калника или каквото и да било.
  • #1
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Нон ( преди 1 година )
    С отлепващите се колела им се плучи добре, сега явно са решили да минат и на отлепваща се боя.