IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как безопасно да миете колата под високо налягане

Често използването на силна струя уврежда боята и лака, предупреждава експерт

Уредите за миене под високо налягане могат да причинят сериозни щети на боята на автомобила и затова всеки шофьор трябва да знае как да ги използва правилно. Това обясни Ян Хайцер, вицепрезидент на Националния автомобилен съюз, който даде и някои препоръки за избягване на проблеми при измиването на колата.


автомивка


„Всяка сила на триене убива боята на автомобила и като се има предвид, че той все още е подложен на негативни въздействия от външната среда, трябва да се третира внимателно. За да не се повреди боята на машината със струя под налягане, е необходимо да се пръска вода под ъгъл 25-45 градуса от разстояние най-малко 30 сантиметра. Ако постоянно пренебрегвате тези правила, боята бързо ще избледнее и ще трябва да я възстановите или дори да пребоядисате колата“, каза Хайцер.

Според експерта при измиване под налягане боята се разделя на слоеве. Това се случва в случаите, когато колата е била лошо боядисана или има повреда на боята, която е невидима за окото. Ето защо, преди да измиете автомобила, е препоръчително да отстраните такива недостатъци.


автомивка


Има и друга непредвидена опасност за боята при използване на машина за миене под налягане. Това е шампоанът, с който предварително се полива колата. Той съдържа алкали за премахване на маслени петна, които причиняват помътняване на боята.

Хайцер допълни, че само редовно измиване, дори то да е внимателно, не е достатъчно, за да се съхранят боята и лака на превозното средство. За защита от реагентите по пътищата през зимата върху каросерията трябва да се нанася специален восък, а самата кола, по възможност, да се оставя на места, на които защитена от въздействието на външните условия.


0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредните глупости. На оригиналните боя и лак нищо не може да направи водоструйката под високо налягане. Трябва да се внимава с препаратите за миене да са х1бави и оригинални. Аз ползвам с нанотехнология, който влиза в структурата на боята,предпазва я от слънце,мръсотия и дъжд.Дъждовните капки се стичат. Ефекта трае 2-3 месеца. Преди зимата я пастирам и така я пазя от сол,луга и химия.
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Случайно минаващ ( преди 1 година )
    Или просто да не си губиш времето с глупости, а да ползваш услугите на автомивките. Само че на добрите автомивки, че може да стане проблем, ако ползват нискокачествена агресивна химия. На един приятел му свалиха Shadow line-а на морето като си ми колата, защото реши да спести 6 лв. :))) Е още се съди с тях, че тая автомивка му излезе около 1.2к лв. за подмяна на частите - решетки, окантовка на прозори и т.н. Това говори и за качеството им де ...