IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Специална бяла боя ще охлажда автомобилите

Новото покрие отразява 98,1% от слънчевата светлина

Спомняте ли си нашумялата преди няколко години супер черна боя Vantablack, с която бяха боядисани кросоувър BMW X6 и спортното Porsche 911 Turbo? С това покритие автомобилите изобщо не отразяват светлината, поглъщайки почти напълно падащата върху тях слънчева енергия.


супербоя


Две години по-късно професор Ксюлин Руан (на снимката) от университета Пърдю в САЩ разработи точно обратното на такова покритие - бяла супер боя. Ако Vantablack абсорбира 99,96% от слънчевите лъчи, които попадат върху него, то най-бялото покритие в света отразява 98,1% от светлината.

Новата супер боя ще бъде използвана в автомобилната индустрия, като тя включва частици бариев сулфат с различни размери. Те помагат на покритието да разпръсне слънчевата радиация с различна дължина на вълната. Тъй като новата бяла боя отразява повече инфрачервено лъчение, това покритие има самоохлаждащ ефект. Това означава, че в кола, боядисана в такава цветова схема и изложена на слънце, определено няма да е горещо.


супербоя


Предишни измервания показаха, че повърхността, боядисана с новата бяла боя, има температура с 4-5°C по-ниска от тази на околната среда. Освен това, екипът на професор Руан смятат, че това изобретение ще помогне в борбата с глобалното затопляне на Земята. Ако фасадите на къщите са боядисани с такава супер боя, тогава ще е необходима по-малко енергия за охлаждане на помещенията в тях през лятото.

Професор Руан работи и върху бои в други цветове, съдържащи частици бариев сулфат. Разбира се, те няма да могат да отразяват слънчевата светлина толкова ефективно, колкото супер бялото. Но те ще го направят по-добре от подобни конвенционални покрития.


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До @1 ( преди 9 месеца )
    Просто е. Сменяш гумите и боята. Зимни гуми със супер черната боя, летни гуми със супер бялата.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Super - нека ни лъщят в очичките га караме.
  • #3
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Стоян ( преди 9 месеца )
    Може да ме сметнете за куку , но от години ходя да тествам колите през лятото - коя се нажежава повече. Така открих че фиата на една колежка си остава хладен. Очевидно италианците са измислили някаква боя. При това не е бяла. Като вали - водата остава за дълго върху колата за разлика от другите , които бързо изсъхват. Уникално. Не съм я питал вътре как е - нагорещява ли се
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До Ха ( преди 9 месеца )
    Еми то парното и на 50г.лада,..зиме пак си прави топло без да харчи излишно гориво като клима през лятос ;)
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Ха ( преди 9 месеца )
    Ок, а зимата какво правиме?