IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Париж спира продажбата на дизел

Милиони коли във френската столица ще останат без гориво

Франция, някога смятана за столица на дизеловите технологии, прави рязък завой в автомобилната индустрия. От началото на октомври 2024 г. няколко бензиностанции в Париж спряха да продават дизелово гориво, което е първата стъпка към пълното спиране на използването му в града до 2030 г.


зареждане на гориво


Дълги години дизеловите двигатели остават доминиращата сила на френския пазар благодарение на компании като Renault и PSA (сега Stellantis). Моторите dCi и HDi допринесоха значително за успеха на тези марки. Екологичните разпоредби и скандали като „Дизелгейт“ обаче промениха всичко. В резултат на това дизелът беше забранен в много европейски градове.

Гледайки напред към пазара през 2024 г., производители като Renault и Nissan вече агресивно развиват своите електрически и хибридни гами, което ги прави ключови играчи в прехода от дизела. Volkswagen и Ford също не остават по-назад, предлагайки решения за градска среда и дълги пътувания.

Отчитайки новата реалност и предстоящите промени, автомобилните експерти прогнозират значително увеличение на търсенето на екологични превозни средства. Така модели на Hyundai и Kia са най-продаваните благодарение на широката си гама от хибридни модели. А в конкретния случай Париж не просто налага забрани – той определя тенденциите на автомобилния пазар.


0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 25 минути )
    "Никой няма да ви забранява да си карате ДВГ колите, сами ще минете на електрички, просто защото ще ги харесвате повече" Вечната мантра на зомбитата ревящи за налагането на недоносена технология,докато самите те карат дизели. Франция горката, дето дава субсидии за покупка на електрички на хора от гетата които не могат да си плащат наемите .... После се чудят защо Льо Пен и други леви маймуни печелят избори ....
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 38 минути )
    Я, тия почнаха да подсигуряват продажбите на електрички по китайската методология. И 2031г. електротротинетките във Франция ще се изцепят, "Ето, бе, виждате ли, че хората купуват електрички? Не е вярно, че не ги искат".
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 44 минути )
    Ами, единствено ще генерират един трафик, който ще ходи да зарежда из предградията. Страхотна далавера. И това ивда от същия този кмето, който уверяваше колко чиста е Сена за плувните спортове.. Явно Франция има нужда от нова революция..
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 53 минути )
    Еврофашизъм в най-добрата си форма. Няма не искам, няма недей! На фона на днешната статия колко по-замърсяващи с финни частици са електричките това е нищо повече от диктатура на ментално увредените!
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Той, Париж, ни представи и "жена" с брада. Колко ще си я земат за булка?
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 час )
    Дизела върви и на олио.
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Супер, очакваме евтини Ренота, Дачийки и Нисани с 1.5 Dci к9к един от най-коравите дизели в масовите евро колички - ние ще си ги караме, те са си евро 6в, а и като не щат дизел там, ние тук си имаме
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Демек става въпрос за 2030г, а вие пишете милиони остават без гориво сякаш няма време до 2030г иначе е глупаво да се спира ако дизела си е последен модел евро 6 с изправни очистващи с-ми, но поне дойдат повече такива насам..