IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваните марки и модели в България през 2024

Китайски бранд има 2300% ръст, новите Ferrari са двойно повече от новите Mitsubishi

След рекордните ръстове в първите шест месеца от годината, българският пазар на нови автомобили видимо забавя темпото. За септември новорегистрираните автомобили категории М1 и N1 са само 3092, на фона на 4735 през юли например, показва традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР. От началото на годината продадените нови коли са 37,742, което е с 21% повече от миналата година. При силни есенни месеци все още е възможно да бъде счупен рекордът за годишни продажби от 2008 година.
  
   
Ineos, Гудууд 2024
Производителят на офроудъри Ineos е една от марките с трицифрен ръст тази година, макар и от ниска база през 2023
   
   
Битката на върха при най-продаваните марки губи малко от интригата: в последните два месеца Skoda дръпва на предишния лидер Toyota с повече от 300 автомобила. При най-продаваните модели обаче разликата между водача Toyota Corolla и преследвача Skoda Octavia е един-единствен автомобил.
   

ТОП 10, модели

Toyota Corolla - 1466
Skoda Octavia - 1465
Dacia Sandero - 1105
Dacia Jogger - 979
Renault Clio - 922
Skoda Kamiq - 910
Kia Sportage - 850
Dacia Duster - 759
Skoda Kodiaq - 712
Skoda Superb - 700

Марката с най-голям ръст на българския пазар е китайската Forthing, произвеждана от една дъщерна компания на гиганта Dongfeng. При нея скокът спрямо миналата година е почти 2300 процента - но трябва да се има предвид, че през 2023 вносът й едва бе започнал. Трицифрени ръстове имат още производителят на високопроходими машини Ineos (650%), Isuzu (217%), Iveco (157%), Land Rover (140%, благодарение на голяма държавна поръчка), Cupra и Great Wall.

С най-сериозни спадове са Maserati (-55%), Jeep (-43%), Subaru (-40%), SsangYong/KD (-34%), Alfa Romeo (-29%).

Най-високите сегменти на пазара също се развиват отлично, ако се съди по регистрираните у нас от началото на годината 15 нови Ferrari (включително вече три Purosangue), 11 Lamborghini, по 8 Rolls-Royce и Benltey, и 7 Aston Martin.
  
        
Най-продаваните марки и модели в България, 2024 (ГАЛЕРИЯ):


  
    

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хаха ( преди 32 минути )
    Ей бъстър, казанлъшки мъск...ти сериозно ли мислиш, че всички които пишат за теб, са един и същ човек. Хахахахахаах, ти наистина си анти-човек. Живееш във своя измислен заблуден свят. И под статия за новите автомобили в Бг, прави цитати от уикипедия за "психопат". Хахахаха толкова си невменяем, че няма накъде. Сумати хора, ти се смеят и те ***, ти си фантазираш че е един човек. Дай си фейсбук или нещо друго тогава, да видим колко хора ще ти пишат. Палячооо!
  • #18
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До 16 ( преди 1 час )
    Нищо не съм обявил. Изброих симптомите и се оказа че голяма част от никовете ти съвпадат на 100% със симптомите. Аз само констатирам очевидното.
  • #17
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До 15 ( преди 1 час )
    От същата статияЕто някои характерни психопатични черти: *ИЗМАМНА ХАРИЗМА.Психопатите първоначално могат да изглеждат чаровни и забавни. Приказливи са, СПОДЕЛЯТ СМЕШНИ ИСТОРИИ. Скоро обаче разбирате, че те са хитри, подвеждащи и неискрени.ОГРОМНО САМОЧУВСТВИЕИмат много високо мнение за собствената си личност. Виждат себе си като много важни. Заслугата за даден успех е винаги тяхна, като омаловажават приноса на другите. Обичат винаги да печелят и да доминират.
  • #16
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 часа )
    На Митбъстъра му изгърмяха бушоните. Обяви антиелектриците за психопати.
  • #15
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 часа )
    Тротинетката си зарежда Теслата с тази енергия.Имаше един детски филм преди 40 години "Призраци под виенското колело",където едно джудже чрез гняв произвеждаше електроенергия през носа си и захранваше прахосмукачката на вещицата.
  • #14
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До 3,7 и 9 ( преди 4 часа )
    Единственото което постигаш е да направиш така, че ако някой има да казва нещо против електромобилите, да си замълчи, за да не го асоциират с тебе. А има толкова смислени аргументи срещу електромобилите, които самият аз изброявам. Не са нужни обиди, лъжи, манипулации и заяждания.
  • #13
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 12 ( преди 4 часа )
    Пич, тая енергия ако успееш да я вкараш в ел.мрежата, България ще е първата държава с изцяло чиста и безплатна енергия и ден и нощ. Ти си като ядрен реактор, ама без защита. Внимавай да не гръмнеш
  • #12
    0 rate up comment 6 rate down comment
    До 7 и 9 ( преди 4 часа )
    А ти си се надишал с изпарения от ауспуха и психопатията тея е избила на писане с чужди никове на глупости. Аз само ти подсказвам че изглеждаш като психопат. Държиш се като психопат. Следователно би трябвало да си психопат. Факт. Неопровержим. Доказала си го на 101%, няма смисъл да се престараваш повече. С какво и за кого са полезни психопатските ти заяждания?
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 10 ( преди 4 часа )
    Друго си е 15 годишно беенве, нали!
  • #10
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 часа )
    Кой си купува шкоди, особено тези които са модел на 6-7 години та ви дадоха мизерната отстъпка от 20% и вие скочихте като невидели?