IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Полуавтономните системи не правят шофирането по-безопасно

Ново проучване показа, че хората зад волана злоупотребяват с тези технологии

Американският застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS) е изследвал в продължение на няколко години как полуавтономните системи за шофиране влияят върху поведението на хората зад волана и е стигнал до разочароващи заключения.


безопасност


В изследването са участвали 36 водачи, които редовно използват усъвършенстваните системи от електронни асистенти във Volvo S90 от 2017 г. с функция Pilot Assist и Tesla Model 3 от 2020 г. с автопилот. И в двата случая водачите е трябвало да държат ръцете си на волана през цялото време. Това е наблюдавано от специални сензори, като системата даде звуков сигнал за необходимостта да върнете ръцете си към волана.

Експертите установиха, че когато шофьорите свикнат с автопилота, те все повече си позволяват да бъдат разсеяни от пътя и да вършат други неща - да ядат и пият, да говорят по телефона или да оправят грима си. С течение на времето много шофьори са проучили алгоритъма на предупредителната система и са се научили бързо да я „успокояват“, като връщат ръцете си към волана за няколко секунди.

„Тези резултати са добро напомняне за това как хората възприемат тези системи - коментира президентът на IIHS Дейвид Харки. - Ако ги научите да мислят, че вниманието означава докосване на волана на всеки няколко секунди, тогава те ще направят точно това. В нашето проучване всички шофьори са адаптирали поведението си, за да се занимават със своите неща. Това показва защо системите за частична автоматизация се нуждаят от по-строги мерки за сигурност, за да предотвратят злоупотреби“.

Частичната автоматизация може да улесни пътуването на дълги разстояния, но няма доказателства, че прави шофирането по-безопасно. Скорошните нашумели инциденти с активирани системи за полуавтономно шофиране са ясно доказателство за това.


0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири_минитири ( преди 1 час )
    Ама вие открихте топлата вода! Не е проблема в злоупотребяването с полу или автономни системи! Проблема е, че дори асистентите водят до отслабване на вниманието и като почне нещо да пищи из колата шофьора в 99% си няма на идея какво е и чак тогава почва да се озърта какво става около него. Буквално трябва да се забранят! Бонус - колите ще станат сигурно с 1/3 по-евтини! Освен климатик и музика какво друго ти трябва в тая кола?!!!
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    за пореден път - прсото изхвълете тези системи и няма да има проблем. Иначе винаги ще има злоупотреби. Такива, които разчитат само на "автоматика" да ги придвижва - има си обществен транспорт, да си наемат шофьор. Нямат мсто на пътя.