IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz започва да продава най-бързия автопилот в света

Функцията ще бъде безплатна за настоящите клиенти на марката

Mercedes-Benz обяви, че актуализираната система Drive Pilot ще поддържа скорости до 95 км/ч на германския аутобан. Тази скорост може да не изглежда особено впечатляваща, но тя е световен рекорд за автопилот, съобщават от компанията-производител.


Mercedes-Benz Drive Pilot


Освен това за настоящите собственици на автомобили с инсталирана система за самоуправление Drive Pilot функцията ще бъде безплатна. Просто те ще трябва да актуализират софтуера. И като цяло увеличаването на прага на скоростта няма да се отрази на стойността на системата. За автомобилите Mercedes-Benz цената на Drive Pilot ще остане същата – 5950 евро с ДДС.

И тук, разбира се, има някои нюанси. Прагът от 95 км/ч може да е световен рекорд за скорост, но шофьорите на Mercedes-Benz в момента имат право да го използват само на аутобани в Германия, където максималната скорост често изобщо не е ограничена. Тоест, Drive Pilot може да се използва само при пълна скорост в дясната лента на магистралата. Наличната преди това възможност за използване на системата при тежки условия на трафик и задръствания ще остане.


Mercedes-Benz Drive Pilot


За сигурността на автомобила и на хората в него отговарят камери, радари, ултразвукови сензори и LiDAR. Благодарение на система за позициониране с висока точност, Mercedes-Benz, оборудван с Drive Pilot, може да определи местоположението си с точност до сантиметър. Локализацията се извършва чрез искане на местоположение от всички налични сателитни системи. В допълнение, изключително подробната и постоянно актуализирана HD карта предоставя 3D изглед на улици и околности.

Сегашното „постижение“ обаче е само още една стъпка към пълна автономия. Вече разрешената максимална скорост за автопилоти в Германия е 130 км/ч. Mercedes-Benz се стреми да постигне тази цифра до края на десетилетието.


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 часа )
    Поне да бяхте написали че това е рекламна статия с цел манипулация и внушения. Хайде изберете си дали сега ни лъжете, или досега сте не лъгали във всички статии, в които полицаите се опитват да спрат заспали шофьори на Тесла с включен автопилот с много по-високи скорости шофиращи десетки километри с много по-висока скорост.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 7 часа )
    Това няма нищо общо с автопилот. Това си е най-обикновен адаптивен круиз контрол, на който ти позволява да свалиш ръцете от волана. Дори не е способен да взема една единствена отбивка от магистралата самостоятелно, камо ли да трябва да се престроява в градски условия.
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 часа )
    Може ли да ми поясните това: Drive Pilot може да се използва само при пълна скорост в дясната лента на магистралата.