IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск обеща да пусне автопилот в Европа през 2025

Tesla все още няма разрешение за използване на технологията

Tesla се превърна не само в марка, която разработва електрически автомобили, но и технологии за автономно шофиране. Сега американската компания прави още една стъпка в Европа и Китай с активирането на система за пълно самостоятелно шофиране.


автопилот


В момента Tesla се намира в малко странна ситуация, която експертите определят като „затишие преди буря“. Компанията е на път да представи два дългоочаквани продукта на пазара 0 обновения Model Y Juniper, който представлява актуализация на най-продаваната електрическа кола в света, както и Model 2 - бъдещия достъпен електромобил на марката.

Шефът на компанията Илон Мъск обаче полага големи усилия (и харчи много пари) за разработването на собствена технология за автономно шофиране. Tesla от години предлага система за автопилот, както и софтуер за подпомагане на водача, наречена „Пълно самостоятелно шофиране“ (FSD), въпреки че това всъщност не е напълно автономна система за шофиране.

Освен това, само след няколко седмици, през октомври, Tesla ще представи на света новото си „роботакси“ - превозно средство, което трябва да разполага с най-новите разработки на марката. В същото време марката смята да пусне технологията FSD на двата най-големи автомобилни пазара в света в допълнение към Северна Америка - Европа и Китай.

Намерението на Tesla, което беше анонсирано в социалните си мрежи, е да активира този софтуер с допълнителни функции за автономно шофиране в началото на следващата 2025 г. Разбира се, само ако е изпълнено едно условие, което е изключително важно - регулациите да позволяват използване на системата.

Към септември 2024 г. Tesla все още няма зелена светлина нито от Европа, нито от Китай, за да може да използва пълноценно своите електрически автомобили, оборудвани с новите функции на FSD, които ще се предлагат чрез платен абонамент (в момента 7500 евро). Самият Мъск е уверен, че и двете законови разрешения ще пристигнат преди края на 2024 г. В същото време обаче историята на Tesla е пълна със закъснели проекти, така че няма да бъде изненада, ако нещата в случая не се получат и бъдат отложени във времето.

Както е известно, FSD технологията на Tesla не е в състояние да движи автомобила напълно автономно и отговорността за шофирането пада върху човека зад волана, въпреки че името на системата показва нещо друго. Мъск обаче не се притеснява да използва определението „автопилот“, въпреки че той не е точно такъв.


0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Leberknoedl ( преди 1 седмица )
    Ха-ха-ха, коментар 8 като нагледен пример от коментар 7!
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до #8 ( преди 1 седмица )
    хахаха...бисер...хахаха
  • #8
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Последната версия FSD 12.5.1.1 не предполага интервенции от страна на шофьора и те закарва от точка А до Б без неговата намеса. Разбира се, България е дълбока провинция на ЕС и тези неща не са известни нито на Петър Захариев, който "блести" с поредната си статия, нито на коментиращите. FSD на Тесла е изкуствен интелект и представлява за автомобила това, което е Windows за компютъра. След 10 години автомобил без FSD няма да може да се продава на пазара.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 седмица )
    Фуулс селф драйвинга е тест за интелигентността на фенчетата на лъжлив нагъл Илон. Разбира се, нито едно не го минава. Включително форумната тротинетка-манекен която си въобразява че супер-компютър може да реши проблема, т.е. няма елементарно понятие от нюрал нетуъркс и машин лърнинг.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Като програмист, и аз си мисля че това с автопилот е малко ала-бала. Защото няма как да бъдат предположени всички неща, които могат да се случат на един автомобил. Е, онзи немски дядо беше вкарал колата в планинска пътека, друг беше успял да се потопи в езеро. Същото ще прави и автопилота. Той може да работи при добре определени условия, параметри и код без грешка. А последното е невъзможно без дълги тестове...
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    автопилота е утопия един сняг и всички програмисти ще се изненадат че има такова природно явление
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 седмица )
    Този супер компютър има изчислителната мощност да управлява няколко хиляди автомобила едновременно, но проблем е обемът данни които трябва да бъдат обменени с автомобила, както и закъснението на прехвърляне на даннит, а след това и за обратната реакция. Да не говорим че загубата на сигнал само за секунда ще е фатална.
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 1 седмица )
    Ако следиш контекста, щеше да се сетиш че говоря за шофиране. Супер компютър би се справил да интерпретира през камерите обстановката и предвид 360 градуса видеонаблюдение около автомобила, има възможност да избегне катастрофи които човек физически е невъзможно да види за да реагира. Проблемът е, че нито е възможно да се монтира супер компютър в автомобил най-малкото заради размерите и консумацията, а да не говорим, че този на компанията на Илон Мъск струва 3 милиарда... засега и постъпва.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Leberknoedl ( преди 1 седмица )
    "Човешкия мозък може да бъде заместен от суперкомпютър". Слаб 2, седни си.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Старият Тесльо ( преди 1 седмица )
    Още откакто ме наричахте тесльо, се подигравам на датата на излизане на автопилота, която може да си съперничи само с датата на излизане на твърдотелните батерии на Toyota, като и двете са само повод за подигравки. На този етап нито софтуера нито хардуера могат да заместят бързото и точно мислене на човешкия мозък, въпреки забавените мускулни реакции, които хардуера на автомобила превъзхожда. Човешкия мозък може да бъде заместен от суперкомпютър, но е невъзможно да бъде инсталиран в автомобила