IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пътуването с роботизирано такси ще е на цената на билет за градски транспорт

Твърдението е на Илон Мъск, но експерти от индустрията са скептично настроени

Tesla се готви да представи своя робот такси, който ще превозва хора, без да използва услугите на шофьори. Въпреки че компанията все още не е пуснала пълноценен автопилот, Илон Мъск вече говори колко ще струват подобни пътувания, отбелязвайки, че ерата на автобусите като част от обществения транспорт е към края си.


Tesla Robotaxi


Илон Мъск твърди, че услугите на новото таксѝ без шофьор ще бъдат толкова евтини, колкото пътуването с автобус. Нещо повече, последното, според милиардера, изобщо „няма да е необходимо“, когато Tesla „разгърне неконтролируемо напълно автономно шофиране“. Но дали е възможно? Изданието Electrek направи „елементарна математика.

Тези твърдения се появиха като част от коментара на Мъск, че електрическите автобуси уж не работят в студен климат. Той заяви: ако електрическите автобуси имат проблеми през зимата, те просто не са предназначени за това. Но те със сигурност са способни да работят в студен климат, ако са правилно проектирани.

След това той каза, че „Tesla може да работи добре дори в Арктическия кръг", а в следващото изречение започна да говори за роботизираните автомобили: „Освен това няма да са необходими автобуси, когато Tesla въведе напълно автономно шофиране без шофьори, защото те ще превозват хора от точка до точка на цена, подобна на цената на автобусен билет “, каза ръководителят на компанията.

Следователно цената на пътуването с роботизирано таксѝ ще струва приблизително колкото автобусния билет. За да провери това твърдение, Electrek взе карта за градски транспорт в Ню Йорк, която покрива както местните автобуси, така и метрото. Струва $132 на месец. Според някои данни, цитирани от изданието, средното дневно транзитно пътуване в града е 13 мили (почти 21 километра). Това е 0.34 долара на миля или 0.15 долара на километър.

След като Мъск за първи път обяви плановете на Tesla да пусне услуга за самостоятелно шофиране, използвайки съществуващи електрически автомобили (услуга, известна като споделено пътуване, при което собственик на електрически автомобил изпраща своя електрически автомобил да работи като таксѝ, докато колата не е необходима), изследване от университетът на Вирджиния и Тексаския университет в Остин се опита да изчислят цената на такава услуга.

Авторите на изследването заключават, че автономното шофиране в Tesla Model 3 ще струва около $0.663 на миля. Това е около два пъти повече от пътуване с обществения транспорт на Ню Йорк, но значително по-евтино от пътуване с Uber, което обикновено струва между $1 или $2 на миля, освен ако не се използва пикова цена през специални периоди.

Разбира се, на този етап всичко това са спекулации, тъй като изчисленията на учените от университета са направени преди няколко години и оттогава Tesla е постигнала голям напредък в технологията на батериите, консумацията на енергия и други аспекти, които могат да съставят цената на едно пътуване . В края на краищата университетите говореха за съвсем различен модел на автомобила, а ние все още не знаем характеристиките на Robotaxi и каква е неговата консумация на енергия.

В момента може да се каже, че Илън Мъск е по-осъзнат, но като си спомняме предишните му изказвания, голяма част от които просто не се сбъдват, си струва да приемаме всякакви обещания с голяма доза скептицизъм, докато всичко не се приложи на практика .


0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хаха ( преди 1 час )
    Психопатите задължително били патологични лъжци. Хахахаха. Ти тълкуваш и използваш думите, както ти е удобно, и ти харесва на теб. Имаш дар слово, обяснителен си като зубър. Но много ти е ограничен явно житейския кръг от хора, че да си правиш спаринги тук. Бъди по-смел и авантюристичен там(в истинския живот). И само ми е интересно, известия ли получаваш за коментарите, или постоянно цъкаш всички новини, че да си такъв чат бот.
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 17 ( преди 3 часа )
    Точно толкова позна и с описанието заблуден. Ако прочетеш предишните ми две мнения, по-скоро разбивам заблуди. Както Какво е това психопат, така И какво е хиперлуп, Дали Илон Мъск се занимава с неговото изграждане и дали е провал. Вижда се кои са заблудените и дори не желаят да си коригират заблудите. И аз съм бъркал, но след като ми кажат някой факт, просто благодаря за информацията и повече не повтарям тази грешка. Смятам че така е нормално и няма безгрешни хора, А такива които не си признава
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 17 ( преди 3 часа )
    Всъщност психопат не е просто лъжец. Психопатите са патологични лъжци. След като аз не съм дори обикновен лъжец, как точно ме наричаш психопат? Това е все едно е да наречеш спринтьор бебе което все още не се е научил не да върви, а и да пълзи! Психопатите всъщност са лъжци и измамници, които нямат никакъв морал и скрупули и не ги бърка да ги хващат в лъжи. Психопатите никога не отговарят на конкретно зададени въпроси, а сменят темата или нападат събеседника. Познаваш ли такива тук? Аз да!
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хаха ( преди 3 часа )
    Ти лъжец, не мога да кажа че си, но заблуден и психопат си "Яко".
  • #16
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 13 ( преди 4 часа )
    Разбира се, че не си познал. Първо нямам никаква идея фискер какво общо има с hyperloop. Щом казваш може и да има но, но аз няма как да ти кажа след като не знам. Втората ти грешка е, че хайпърлуп е провален.
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 14 ( преди 4 часа )
    Ами докато има заблудени и лъжци или комбинация от двете, се налага някой да казва и истината. В общи линии на никой не му се занимава с психопати, затова съм предимно аз. Тук си правя тренировките и намирам най-добрите спаринг партньори. В истинския живот не познавам такива психопати.
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Хаха ( преди 5 часа )
    Аве бъстър, кажи че си ти, хич няма да започвам разговор с теб. Те 50-60% процента минимум от коментарите тук са твой. Хаахахахха
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 часа )
    Мите, нека да позная аз - Фискер има общо с Хиперлупа и той го е провалил. Познах, нали?
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 12 ( преди 5 часа )
    Е щом ВЯРВАШ, факти не те интересуват. И да ти ги кажа, няма да ти променя ВЯРВАНИЯТА. Ако наистина искаше да знаеш фактите, вече щеше да си ги проверил.
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Хаха ( преди 5 часа )
    До 9, а с кой имат общо? Г-н неоригинален.