fallback

Tesla Model 3 се запали при зареждане, но вината не е на батерията

Този път пожарникарите лесно се справиха с гасенето на електромобила

Нова Tesla Model 3 се запали по време на зареждане на паркинга на гръцки супермаркет и последствията предизвикаха нова полемика сред интернет потребителите. От снимките на овъглените останки става ясно, че огънят не е възникнал от батерията на електромобила.

Инцидентът се е разиграл в неделя, 22 септември, в Агия Параскеви, предградие на Атина. Съобщава се, че черният Tesla Model 3 Highland е бил включен в зарядната станция на супермаркета, когато са избухнали пламъци.

Единствената снимка, заснемаща последствията, беше споделена в социалната мрежа X (бивш Twitter) от потребителя dionysis_bdroid. Тя показва степента на щетите в задната част на превозното средство. Счупените задни прозорци и разтопените гуми служат като доказателство за високите температури, докато самата станция за зареждане изглежда сякаш е преминала през малък ад.

От местната пожарна съобщават, че успешно са потушили пожара. Представител на службата коментира, че причината за инцидента все още се разследва, като пламъците са засегнали само задната част на автомобила и не са се разпространили към батерията.

Въз основа на ограничената налична информация се предполага, че пожарът е възникнал от дефектен кабел за зареждане или адаптер. Няколко проучвания показват, че е статистически по-малко вероятно електромобилите да се запалят в сравнение с двигателите с вътрешно горене (ДВГ) и хибридните превозни средства, но истинският проблем възниква, когато те се запалят, тъй като техните батерии могат да бъдат изключително трудни за гасене.

Повечето пожарникари получават специализирано обучение за справяне с пожари на EV, но предизвикателството се крие във факта, че всяка батерия се запалва независимо, което води до дълъг и сложен процес на гасене. Ето защо някои затворени паркинги забраняват напълно електрическите автомобили, тъй като последствията от пожар на батерия могат да бъдат катастрофални.

Данните от EV FireSafe показват, че 15 процента от пожарите на EV възникват по време на зареждане. По-конкретно, от 490 проверени запалвания на електромобили в световен мащаб през последните 14 години, 78 са били свързани със зарядно устройство.

fallback
  • #7
    Гост ( преди 3 часа )
    Верно ли,Теслю митичен? По твоята стъкмистика имаш стотици познати загинали в катастрофи? Имена,адреси, телефони да проверим че като те знам какъв паталогичен лъжец си.Аз нямам познат загинал в запалил се автомобил,нямам познат с изгорял петролен автомобил,но имам такъв с изгоряла Тесла.
  • #6
    До 3 ( преди 3 часа )
    Ти колко познати имаш които са загинали в самолетна катастрофа И колко в автомобилна? Аз нямам познат загинал в самолетна катастрофа но за сметка на това съм познавал от стотици хора които са загинали в автомобилни, десетки от които са били Не само познати а и приятели! Включително двама изгорели в автомобилната катастрофа. Преди два месеца първи мой приятел уби шофьор, който му засече пътя и осакати жена му. От тази статистика ме заболя и мен, но такава реалността. Той още се възстановява.
  • #5
    До 3 ( преди 3 часа )
    Вярно е. Статистически вероятността да умреш в автомобилна катастрофа е хиляди пъти по-голяма, отколкото в самолетна катастрофа, но не е невъзможно.
  • #4
    MythBuster=idiot ( преди 4 часа )
    Електромобилите не се палят! Статистически е доказано.
  • #3
    анонимен ( преди 4 часа )
    Мите, те и самолетите рядко падат, обаче като паднат си е таковало таковата.
  • #2
    Сводка от днес за вч ( преди 5 часа )
    Ликвидирани са 124 пожара през последното денонощие24 септември 2024 09:00 С преки материални щети са 15 от възникналите пожари - от тях шест са в жилищни сгради, три в спомагателни, временни или паянтови постройки, ТРИ В ТРАНСПОРТНИ СРЕДСТВА, един в селското стопанство, един в съоръжение на открито и един друг.
  • #1
    Статистика ( преди 5 часа )
    "По-конкретно, от 490 проверени запалвания на електромобили в световен мащаб през последните 14 години, 78 са били свързани със зарядно устройство." 500 пожара за 14 години и ни надух ти главите за всеки един от тях. Всяка седмица се палят по 10 автомобила в България и не сме прочел нито една статия. На година горят по 500 само в България, не за 15 години и не в целия свят.
fallback
Последни