IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla e на път за загуби своята крепост Калифорния

Демократите започват да отбягват марката заради подкрепата на Мъск към Тръмп

Калифорния, особено Силициевата долина, традиционно е крепостта на Tesla . Но напоследък вече не е така: докато продажбите на електрически автомобили от други марки растат, хората на Илон Мъск имат проблеми именно в този щат..

 
Мъск


Факт, че има все по-голяма конкуренция. Но анализаторите заключават, че основната причина за спада е неотдавнашната политическа подкрепа  на Илон Мъск към Доналд Тръмп и към по-крайната десница като цяло. Това кара хората да отхвърлят Tesla. До такава степен, че има и такива шофьори, които вече ги е срам да карата марката.

Разгневяването на вашата целева аудитория и лоялни купувачи не е добра идея. Точно това прави Илон Мъск: по-голямата част от клиентската база на Tesla са демократи. Хората с тази ориентация са склонни да дадат пари за електрическа кола. Обратно, републиканците са по-предпазливи, а Мъск подкрепи точно Тръмп. Именно ключът към успеха на Тесла и Мъск в Калифорния беше аурата около екологичните автомобили, които ще спасят планетата. Имидж, което самият Мъск наложи в началото. Но всичко това започна да се обръща, особено след покупката на социалната мрежа Х.
 
 
Model Y фейслифт


И се отразява на имиджа на Tesla и то не по добър начин. Не само за  потенциални купувачи, но и за лоялните към марката. „Tesla беше лидерът в електрическите превозни средства, най-иновативният, представен от визионер, някой, който се стремеше да направи планетата по-здрава. Сега хората продават своите Tesla, срамувайки се дори да ги карат, защото са свързани с него “, каза Марио Натарели, специалист от голяма ирма за маркетинг.

Лорън Макдоналд, собственик на голяма компания от Силициевата долина и шофьор на Model Y, разсъждава по същия начин: „Има много собственици на Tesla, които не искат да дават повече пари на Илон. Писна на много хора. Ако сменят колите, няма да си купят Tesla.

Сухите числа подкрепят тази промяна в тенденцията в Калифорния. Според данните за продажбите от S&P Global Mobility, събрани от Automotive News, регистрациите на Tesla в този щат са спаднали с 12% между януари и юли тази година. Първенството държи окръг Санта Клара, сърцето на Силициевата долина. Там има 22% спад за Tesla. И не че се продават по-малко електрически автомобили. Напротив, колите с нулеви емисии (без да се броят PHEV) са нараснали с 41% в окръга.

Като цяло спадът на Tesla е забележим в така наречения технологичен коридор: калифорнийските окръзи, където се продават най-много коли. Такъв е случаят с Аламеда, Сан Матео, Контра Коста или Сан Франциско, където регистрациите са намалели с 21%.
 
 
Мъск


Вярно е, че в Калифорния Tesla продължава да e номер 1 като марка електрически автомобили: през първата половина на 2024 г. тя държи 56% от пазара. Но през същия период на 2023-а хората на Мъск са владеели 64%. Същото е като цяло в САЩ: Tesla държи 49,7% от пазара на EV, но миналата година регистрира почти 60%. Делът на други марки се увеличава в Калифорния. Електрическите модели на Hyundai са нараснали с 55% през първото полугодие, Rivian с 50% и Ford с 24% в сравнение с миналата година.

Анализаторите сочат, че този спад може да се дължи също на по-голямата конкуренция и ограниченото подновяване на най-продаваните модели на фирмата, особено на Model Y. Лоялността към Tesla като цяло е около 70% в САЩ, но новите купувачи имат повече избор от електрически превозни средства с характеристики и цени, подобни на Tesla.

Но преди всичко анализаторите посочват как топлата връзка на Мъск с Доналд Тръмп вреди на имиджа на фирмата. Симпатиите между двамата са леко странни на фона, че политикът обеща да ореже субсидиите за електрички, ако победи на изборите. И нещо друго -избирателите на Камала Харис са два пъти по-склонни да купуват електрически автомобили. 

Tesla също бележи историческото дъно по отношение на лоялността към марката сред демократите. През юли само 18% от тях я посочиха като своя любима марка. Най-ниската подкрепа, откакто се прави този анализ.
 
 
Tesla


Но на Мъск сякаш не му дреме и продължава да ядосва демократите с изявите си най-вече в X. Освен постовете, подкрепящи Тръмп, той се прочу със заяждането с иконата Тейлър Суифт, фенка на Харис. А после трябваше да трие свое питане защо стрелците не се насочват към Камала Харис или Джо Байдън.
 

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 часа )
    Симпатиите между Тръмп и Мъск са странни само за незапознатите. Имаше симпатии още докато Тръмп управляваше и обясняваше че ще направи Америка отново велика като върне въглищата. Тогава Мъск също подкрепяше Тръмп, но не четяхме подобни статии. Тогава Мъск беше никой. Някакъв си милиардер, който пише в twitter, а поддръжниците на байдън могат да му изтрият акаунта в twitter по всяко време, както направиха с акаунта на действащият президент Доналд Тръмп .
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 часа )
    Където се намеси политиката е трудно да се търси логика. Там се намесват ВЯРВАНИЯ.