IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск се страхува от Тръмп и спира завода в Мексико

Победа на републиканците на президентските избори може да навреди на Tesla

Най-големият производител на електромобили Tesla не подкрепя Доналд Тръмп, напротив - страхува се от него. Изпълнителният директор на компанията Илон Мъск отрече изтеклите през последните дни информации, че ще създаде фонд за финансиране на кандидата за президент на Републиканската партия.


гигафабрика


В интерес на истината обаче реномирани издания - като Wall Street Journal, например, продължават да поддържат тази теза. Независимо от това, Мъск спира строителството на новата гигафабрика на Tesla в блоизост до Мексико сити, именно защото се страхува, че Тръмп ще спечели изборите и след като влезе в Белия дом, ще намали подкрепата за зеления преход.

Tesla обяви изграждането на новата фабрика в Мексико през март 2023 г., като се считаше, че тя ще бъде построена много бързо и ще започне производство. Ситуацията обаче се промени драстично - продажбите на електрически автомобили се забавиха и Tesla реши да отложи някои проекти като обновяването на Model Y и пускането на Model, за да се съсредоточи върху дейности с по-висок потенциал като Robotaxi, очаквано на 10 октомври, и хуманоидния робот Оптимус.

Мексиканският завод може да срещне и други проблеми. Тръмп многократно е заявявал, че иска да наложи мита и върху автомобили, произведени в Мексико и предназначени за пазара в САЩ. Подобен ход значително ще намали рентабилността на Gigafactory, която трябва да бъде построена близо до град Монтерей и ще се превърне в най-голямата автомобилна фабрика в света. Затова и Мъск спира строителството на завода поне до президентските избори през ноември.


0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    Продажбите на Тресла намаляват.Сега свети Илюзион си търси оправдание да не строи нови заводи.
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    PLAID ( преди 1 месец )
    Дрън-дрън та пляс. Първо: Мъск няма такова нещо като рецептори за страх в мозъка. Обръща всичко с хастара навънка. Второ: Самият Тръмп заяви в реч на площада, че Мъск му дава 45 млн. на месец за кампанията и никога не го е споменал, докато "едни други хора ти дадат 2 долара и очакват да ги водиш на вечеря! Мъск е много голям пич" - Тръмп
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 1 месец )
    Това е фалшива новина и Тръм я отрече и Мъск. Мъск никога не е давал пари и няма намерение да дава за предизборната кампания на Тръмп. Най-малкото защото Тръмп иска за унищожи електричките.
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тесла има 10.000 декара земя в Тексас, там живеят и работят водещите им инженери, като за тях е по-изгодно да разширяват завода си в Остин, отколкото да изграждат този в Мексико. Другата причина е, че при годишни продажби от 1.8 млн. коли този завод не им е нужен. Идеята на завода в Мексико беше да произвежда бюджетния им автомобил, но от близо половин година е известно, че плановете се промениха и Мъск предпочита това да се случва в Тексас, като бъде разширявана фабриката. Тръмп няма нищо общо
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Мда ( преди 1 месец )
    Е той затова напушалако обяви дарения от 45 мил. долара всеки месец до изборите! Че иначе тесла ще яде хурката! Не че нещо пречеи на перчема да вземе парите и пак да играе подсечка на напушалко! И двамата са пословични безпринципни комплексари!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тръмп заяви че ще се бори срещу електрическите коли, защото искал да спаси американските производители на ДВГ.
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Мъск не е то вчера подрръжник на Тръмп, въпреки политиката му спрямо Мексико. А плана за мексиканския завод отдавна май е на трупчета и няма нищо общо с Тръмп. Имам спомен, че там трябваше да се прави евтината Тесла, но не мога да намеря статията. Ако е така тя и без това ще се търгува повече в Европа и Китай, отколкото в САЩ, че да има значение Тръмп.