IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Този германски трик пести до 25% от парите ви за бензин

Избягайте колонките на магистралите и зареждайте следобед - но само ако не е жега

Спестяването на пари от гориво е винаги приятно, а през есента, с началото на учебната година и завръщането на големите задръствания, става наложително. В повечето европейски страни можете да използвате т. нар. "Германски трик" - всъщност цяла система, създадена от германските шофьори и способна да пести до четвърт от парите им. За съжаление някои компоненти от тази система са неприложими в България, където цените на повечето големи вериги бензиностанции са монолитни и подозрително близки една до друга. Но може да ви свърши чудесна работа при пътуване из Европа или в братска Гърция. 
  
    
гориво зареждане
  
            
Какъв обаче е „Германският трик“? За да спестят колкото се може повече, германските шофьори използват още две хитринки, които им позволяват да плащат до 40 цента по-малко на литър заредено гориво (днес литър бензин в Германия се продаваше средно за 1,623 евро).

Първият е да избягвате спирането на бензиностанции, разположени на големите пътни артерии или магистрали. Германският автомобилен клуб ADAC анализира цените според местоположението. Спестяването достига до 54 цента сравнение с „най-напомпаните“ случаи по магистралите. Вторият трик, който германските шофьори следват, за да спестят от гориво, е винаги да зареждат следобед . ADAC показа, че средно цените тогава падат с няколко цента на литър спрямо сутрешните.

Това явление се случва и в други европейски държави, но ако са жеги, трябва да имате имате едно наум! И да избягвате да зареждате бензин, когато е по-горещо. Елементарна физика. Горивата се разширяват, когато температурите се покачат и шофьорът ще плаща същата цена за малко по-малко количество.  Затова когато температурата спадне или още не се е покачила, проверете цените и решете дали си заслужава.
 
 

0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    До 1 - Да ... това важеше преди 25 години, когато в България трябваше да избираш между хляб, пелени за децата или бензин за колата.
  • #1
    14 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Животът ти да се върти около това да спестяваш 10-а лева на месец от гориво...Не, благодаря. Зареждам когато имам нужда да заредя. В жега или студ, колата си иска своето. Не бих станал по нощите летоска, само и само за да спестя 50-100 мл, щото на банзиностанцията ще е по-хладно. Наливам, плащам и карам!