IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цяла Северна Гърция зарежда в България, задават се фалити на бензиностанции

Цена от над 2 евро за литър бензин 95 вече не е рядкост в страната, а по островите задължителна

Бензиностанции в Северна Гърция са заплашени от масови фалити, тъй като хората там зареждат масово в България и не рядко в Турция. Това заяви пред държавната телевизия браншовият шеф Мария Зага. Причината са доста по-евтините цени на горивата у нас и в Турция.

 
бензин, Гърция


Абсолютен факт е, потвърди наш човек, работещ на обект в КПП Кулата. Гръцки коли пълнят бензиностанциите ни, като на път взимат по-евтините сирене, кашкавал и цигари. Като не рядко се отбиват и до казината, примамващи ги щедро до границата.

„ В България и Турция акцизът на горивата е малък. Гръцките пари минават границите ни и родните бизнеси умират. Гражданите, които зареждат в чужбина, са прави за себе си, но индустрията също трябва да живее. В Гърция няма евтино гориво, когато 60% от цената е акциз (б.а. у нас е 40 пр.) и освен това има ДДС , данък върху данъка, което е абсурдно. Как ще оцелеем”, заяви госпожа Зага.

И продължи с думите: „ Много пъти сме казвали, че петролът е стока. За съжаление цената му зависи от интересите на големите и всички я плащаме . Така че докато има неприятни международни събития, горивата, които идват при нас, са на повишена стойност. Вече виждам, цените вървят нагоре от близо месец. Всеки ден променяме фактурите, с която дадена фирма е закупила гориво от една от двете рафинерии  в страната. Задължени сме по закон да го правим - в противен случай има глоба при повишаване или намаляване на продажната цена”, оплака се бизнес дамата.

Относно цената на бензина, която е учудващо по-евтина, на някои обекти в Гърция, браншовата шефка беше категорична: „С новите тарифи не може да има цена под 1,90 евро/литър. Като видя 1,73 евро/литър, направо полудявам . Правителството не вижда ли това? Проверки със сигурност трябва да се правят там, където цената е 2,40 евро, макар че съм убедена, за да я сложат, хората  ще имат съответните фактури. Но нека ровят и там, където цените са необичайно евтини.

Като президент на този бранш съм призовавала властите многократно. Не е възможно цените на дребно да са под цените на едро на рафинериите. Значи нещо се случва . Възможно ли е да купите за €1,80 и да продадете за  €1,50? Има нещо друго“. Иначе Мария Зага подкрепи новия закон, според който всеки хванат във фалшификации като нередовни помпи или нелегално гориво, се затваря за две години.

Средната цена на 95-октановия безоловен бензин в Гърция в момента е 1,939 евро за литър . Има обаче бензиностанции, които продават дори над 2 евро както в района на Атина, така и в други области. Разбира се, по-скъпата цена е нещо обичайно за бензиностанциите по островите, включително и на Евия.
 
 

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Иванов ( преди 3 седмици )
    Че зареждат няма нищо лошо. Лошото е в това, което се писа тези дни, че средната пенсия в Гърция е само два пъти по- голяма от тази в България. Така че цените от снимката в Евро, разделете на дв
  • #10
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Охотник ( преди 3 седмици )
    Още ли пищите, че искате еврото? Нали ви беше кеф, че разкараха руснаците от Лукойл? Гърците от десетилетия си завряха еврото, и още са зле. Гърците са в НАсраТО, а когато ги нападнаха турчилята. Какво стана? Казах им че е конфликт, между страни члУенки! До кога ще сте овце, и кога ще осъзнаете, че ви водят към кладницата? Пак ли Русия ви е виновна?
  • #9
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Гърците удариха ( преди 4 седмици )
    Българските контрабандисти, които ги пълнеха с аналози на дизел и бензин по класическа митническа тарифа и грешно тарифиране. Сега цените им скачат, просто зареждат истински гориво
  • #8
    21 rate up comment 11 rate down comment
    До 5 ( преди 4 седмици )
    И с руски нефт често горивата ни не са били евтини, особено през годините на бойковото дондуркане на руснаците. Крайната цена въобще не е показател. Ако вземем цените без акциз и ддс, лук продаваха по-скъпо, отколкото много други държави в ЕС. И въпреки това, не искаха да плащат данък печалба у нас.
  • #7
    50 rate up comment 22 rate down comment
    До 1 ( преди 4 седмици )
    Ей, това русофилията не знаете почивка, за да плашите хората. Айде заминавайте вече към Русия и ни оставете да си оправим държавата!
  • #6
    29 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Стига политизиране, в статията пределно ясно е казана причината : 20% по-висок акциз.
  • #5
    33 rate up comment 11 rate down comment
    До 1 ( преди 4 седмици )
    Румънците отдавна не ползват руски нефт и цените им са 5-10 ст над нашите. Както винаги е било. В Хърватска дето уж е съсипана от влизането на еврото също цените са малко над нашите. В Гърция бензина винаги е бил доста по-скъп от нашия.
  • #4
    20 rate up comment 6 rate down comment
    До 2 ( преди 4 седмици )
    Предстои поредното вдигане цената на тока.
  • #3
    20 rate up comment 10 rate down comment
    До 1 ( преди 4 седмици )
    О, да, някой ще губи милиари, за да разваля имиджа на руснаците. Бензинът не знам, но пропан-бутанът определено поевтиня този месец, а той по принцип не идва в кой знае какви количества от Лукойл.
  • #2
    24 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Ето че по един или друг начин електромобилите ще станат по изгодни за шофиране. Жалкото за гърците е, че и от електромобилите не могат да се възползват, защото мрежата им е много проблемна. Излишните количества ток от възобновяеми източници го пращат в България, защото е по-евтин отколкото да си го произведем от въглища. От основни износители на ток за Гърция, за срам и резил през последните години станахме вносители от Гърция.