IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първи град в света забрани рекламата на продукти с изкопаеми горива

Решението на властите в Хага крие рискове, тъй като не е подкрепено с държавен закон

Електрическите автомобили далеч не са първия избор за повечето европейци в момента, които все още предпочитат традиционните двигатели с вътрешно горене. Норвегия и Швеция са сред малкото държави в Европа, където активно се продават електрически превозни средства, но това не спира производителите да рекламират други видове превозни средства.


реклама билборд


Самите автомобилни компании избягват да се фокусират върху двигателите с вътрешно горене, осъзнавайки, че бизнес-моделът им се променя. Властите в Хага обаче стигнаха още по-далеч, като обявиха, че от 1 януари 2025 г. градът ще стане първият в света, който ще забрани рекламата на всякакви продукти, свързани с изкопаеми горива.

Следващата година, когато посетите този град в Нидерландия, няма да видите автобусни спирки, билбордове или улични щандове, рекламиращи автомобили с ДВГ или авиокомпании, обещаващи перфектната почивка в чужбина. Това доста радикално решение крие значителни рискове, включително големи съдебни дела, тъй като тази забрана е само общинска норма, която не е подкрепена от националното законодателство.

Инициаторите на тази мярка твърдят, че са наясно с рисковете, но в същото време гледат на това като на „възпитателен момент“ за обществото. Много експерти обаче смятат, че подобни забрани в борбата с климатичните промени пряко нарушават свободата на словото на рекламодателите.


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Бюрократите се земаха за царчета ...
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 2 дни )
    Направо да забранят рекламите и ще е гот. Аман от електрически компании, които искат да рекламират навсякъде. Например на личната ти инфотеймънт система в колата... ***. Не само ДВГ, всичко да забранят за реклама и градовете да стават по-малко замърсени. Какво екологично има в това, да рекламираш на хартия или да мигат лампички, които горят така важните суровини дървесина и електрически ток. Даже смятам, че може да забранят и градския транспорт - те обичат колелата и ще си ги ползват...
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 дни )
    Много са се напушили местните... Но пък искам да ги видия всичките как си теглят караваните през Германия, е е-играчките, на път за заветните къмпинги из Италия.
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 дни )
    Много демократична постъпка.
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 дни )
    Статия за рубрика "Предозиране".
  • #2
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 дни )
    Браво. Интересът на рекламодателите не може да е над интереса на жителите на дадено населено място.
  • #1
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Факт ( преди 3 дни )
    Краят на немската кочшина