IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ли рекламите за изкопаеми горива да бъдат забранени като тютюна?

Генералният секретар на ООН призова за забрана на рекламите за нефт и газ

По-рано този месец генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш, призова правителствата и медиите по света да спрат да вземат долари от индустрията за изкопаеми горива. Шефът на ООН обвини енергийните компании в „изкривяване на истината, заблуда на обществеността и посяване на съмнение“ относно климатичната криза, като заяви: „Спрете да подхранват лудостта“.


вредни емисии


Коментарите на Гутериш идват в критичен момент за автомобилната индустрия. Потребителите все още се притесняват от електрическите превозни средства, не на последно място защото повечето нови електромобили все още са значително по-скъпи от техните конкуренти, задвижвана от изкопаеми горива.

Ръководителят на ООН призовава за въвеждане на рекламни ограничения, подобно на това, което се прилага за тютюна и алкохола по света. Въпреки това, докато рекламата на тютюневи изделия е предимно ограничена, за да се избегне влияние върху впечатлението, което децата имат, забраните за реклама на изкопаеми горива ще имат за цел да повлияят на поведението на потребителите.

Някои държави, градове и компании вече са започнали да забраняват на петролни и газови фирми да рекламират. Франция ограничава популяризирането на въглища, газ и водород, произведени от изкопаеми горива, докато Амстердам, Сидни и Единбург също ограничават рекламите от предприятия с високи емисии. От страна на медиите издания като The Guardian, Vox и френският Le Monde забраниха рекламата на петрол и газ.

Подобни ограничения обаче може да са по-трудни за прилагане на национално ниво. Една от страните, където това е почти невъзможно, е САЩ. „Дори ако Конгресът се опита да го направи, забраната за реклама на изкопаеми горива почти сигурно ще се срине срещу правни предизвикателства съгласно настоящите закони на САЩ“, каза Ребека Тушнет, професор от Юридическия факултет на Харвард.

Говорейки пред Scientific American, тя добави, че ако не се направи голяма промяна в тълкуването на Конституцията на САЩ от Върховния съд, където търговската реч е защитена от Първата поправка, общата федерална забрана за рекламиране на изкопаеми горива би била трудна за прилагане.

По-реалистичен подход би бил правителството да се насочи към компаниите за изкопаеми горива, които правят подвеждащи твърдения. Въпреки това, тъй като Междуправителственият панел на ООН по изменението на климата изисква глобалните парникови емисии да достигнат нетната нула до 2050 г., трябва да има по-голямо отклонение от рекламата на изкопаеми горива, за да може целите за нулеви вредни емисии да бъдат постигнати.


0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 дни )
    Може, ама ген сека искам да го видя с колело да ходи на работа или да обикаля света. Писна ми от демагози и подобни рептили дето се борят да забранят нещо, ама те самите не се отказват.
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Петър ( преди 4 дни )
    Да трябва. Всичко Еко да е Био и само Ге Йове да се рекламират. Това оправя всичкои Ге Йски Коли с шнур
  • #5
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 4 дни )
    Мите, никой не твърди, че изкопаемите горива са екологични не замърсяват. Но, цивилизацията ни в днешния й вид се крепи на тях и те са необходимото зло. Т.е. няма лъжи и изкуствена загриженост като при "зелените". Като за начало, всички еколози и електрофили започнете да живеете без употреба на изкопаеми горива. Ама никакви пластмаси, метали и полупроводници. Само дърво и камък! Всичко друго е демагогия и "Другари, дайте да дадем!", вкл. и този Гутиереш.
  • #4
    5 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 ( преди 4 дни )
    Останалите 85% замърсяване не се ли дължат и те на използването на изкопаеми горива? Откъде ще идва замърсяването, ако не се използват изкопаеми горива нито в транспорта нито в индустрията? Винаги ми е било любопитно какво ще отговори някой от защитниците на изкопаемите горива на този въпрос, но за последните 10 години не съм получил нито един отговор.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 дни )
    Да махнат ДДС на електричките тогава (не че ще си купя), нали да сме еко
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 дни )
    Бля бля бля бля бля, както винаги празни приказки без никакви практически ползи. Ако толкова се бяха загрижили за екологията и наистина искаха електромобилите да станат по-евтини, Нямаше да им налага 38% мито. Тоест пак е добре познатата стратегия, Не ме гледайте какво правя, а слушайте какво ви говоря.
  • #1
    19 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 4 дни )
    Разбира се!Аз си зареждам колите с бензин,основно заради рекламите!Иначе бих ги зареждал с канабис,така и така в Германия е легален!И спрех да пуша цигари щото им спряха рекламите във Ф1, а не защото главата ми увря какво си причинявам!Гути, колкото ограничхте пушенето(само спестихте едни пари на производителите) с спирането на реклами,толкова и спирането на реклами на Шел,ще намали ползването на горива! И Гути,колите са виновни за средно 15% от замърсяването на въздуха!С другите 85% кво праим?