fallback

Какво ще случи с ДВГ в Европа след 2035?

Пълната забрана на продажбите на бензин и дизелово гориво ще влезе в сила 10 години след това

Вече е известно, че от 2035 г. производството и продажбите на нови автомобили с ДВГ в ЕС ще бъде забранени. Какво обаче ще се случи със съществуващите вече дизелови и бензинови превозни средства, които ще продължат да се използват?

За първи път след дискусиите за прекратяване на използването на двигатели с вътрешно горене в ЕС се обсъжда конкретна дата за пълна забрана на изкопаемите горива и тя е 2045 г., съобщава AutoBild, като се позовава на документ за позицията на Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).

На седма страница в този документ е написано, че „в интерес на опазването на климата изкопаемите горива вече не трябва да се продават на германските бензиностанции от 2045 г.“ По този начин Асоциацията иска да стимулира продажбите на чисти горива като HVO (базирани на растително масло) и електронни горива (e-fuels), като определя фиксирана дата за постепенното премахване на изкопаемите горива.

Въвежда се категорията „Само електронно гориво“, която се предвижда да бъде интегрирана в регламента за максималната цена на автомобилния парк. Мнозина обаче не се наясно каква е тази кола, която работи само с „електронно гориво“. Както и как ще се забрани на такава кола да използва петролно гориво.

Предполага се, че автомобилите сами ще могат да разпознават вида гориво, което се налива в тях, и ако са пълни със „стар“ бензин или дизелово гориво, те просто няма да запалят. Този клас автомобили могат да бъдат сертифицирани след 2035 г.

Електронните горива се считат за почти неутрални по отношение на климата и щадящи околната среда при определени производствени условия. Производителите им обаче все още не са се научили как да правят евтино електронно гориво и то може да стане наистина „златно“ за собствениците на автомобили.

fallback
  • #5
    Друг Гост ( преди 1 седмица )
    Не знам дали 10г. след като забранят колите с ДВГ ще спрат и горивото, но както върви няма да ги забранят 2035
  • #4
    Гост ( преди 1 седмица )
    Поредното плашило на Урсула.Фолксваген закриват два завода за сглобяване електрокари.Като излязат безработните със сопи по улиците,ще размисли.Като им отънее бюджета от невнесени данъци от неработещите заводи, Урсула ще бяга оттатък океана при шеф Сорос.
  • #3
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Дотогава електрическите ще ги раздават без пари според някои от пишещите тука. Няма смисъл да се ядосваме за неща, които не можем да променим. Урсула се съгласи на разни компромиси по въпроса докато правеше пазарлъци за новия си мандат. Явно всичко е забравено вече.
  • #2
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Ще пият няколко студени води до тогава, а не се и съмнявайте ще пуснат горива по 5 евро но Урсула-та ще пали самолета само за 50 км. както прави и сега.
  • #1
    Никола Стефанов ( преди 1 седмица )
    Хайде сега някой да обясни що е то "електронно гориво".
fallback
Последни