IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Канада ще забрани продажбите на нови автомобили с ДВГ от 2035 година

Целта на властите е всички замърсяващи леки и лекотоварни превозни средства да изчезнат от пътищата до средата на века

Канада забива още един пирон в ковчега на двигателя с вътрешно горене, като обяви план за въвеждане на нулеви вредни емисии. Неговият окончателен вариант беше одобрен, като включва забрана за продажба на нови автомобили, които генерират емисии от 2035 г.


вредни емисии


Преди това да се случи, производителите на автомобили, работещи в Канада, ще трябва да спазват други разпоредби. Започвайки с моделната година 2026, най-малко 20% от колите, продадени от компания за една година, ще трябва да бъдат ZEV (превозни средства с нулеви емисии). До 2030 г. този дял ще се увеличи до 60%, като крайната цел е продажби само на ZEV до средата на следващото десетилетие.

Трябва да се отбележи, че и в Канада няма да бъде забранено използването на автомобили с ДВГ след 2035 г. Освен електромобили, захранвани с батерии и електромобили с водород, превозните средства с нулеви емисии могат също да бъдат plug-in хибриди, които могат да работят само с електричество. Тези PHEV обаче трябва да работят в електрически режим да определено разстояние.

В момента транспортният сектор е отговорен за около една четвърт от общите емисии на парникови газове в Канада. Със заложената цел за 2035 г. властите предвиждат всички замърсяващи лекотоварни превозни средства да бъдат премахнати от пътищата до 2050 г.

Канада е последната страна, която оказва натиск върху автомобилните производители да преминат към автомобили с нулеви емисии. По-рано тази година ЕС реши да забрани продажбите на нови автомобили, които генерират емисии от 2035 г., но превозните средства с ДВГ, работещи със синтетични горива, ще бъдат разрешени.

Великобритания, което вече не е част от ЕС, също се е насочила към тази дата, което обаче е петгодишно забавяне в сравнение с първоначалния план. Държави като Норвегия, Израел и Сингапур поставят още по-агресивни цели пред автомобилните производители да преминат към електромобили. По подобен начин все повече и повече щати в САЩ възнамеряват да приемат тези стандарти през следващите години.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    жалки са ( преди 3 месеца )
    в канада са ми ясни - мъже с бради на тротинетки шаляляля - толерастията е безгранична там
  • #5
    0 rate up comment 4 rate down comment
    СМОГ ( преди 4 месеца )
    Електрификацията няма да спре до последното пушещо гърне. На електрическия стол ще седне всяко ДВГ.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    В Канада либерастията е безгранична. Само се чудя защо чак 2035? Догодина какво му е? Айде всички - хоп на електрички :) хахаха
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Сравнениет на Канада с Норвегия, не мисля че е най-точното, независомо от географското положение. РАсатояниата например са различни, в Канада има хора живеещи на 1ч+ от най-близката цивилизация. Иначе и в ЕС има избори 2024 и надеждата е ...тези самозабравила се *** да бъде сменеа, с някои по трезво мислещи.
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 4 месеца )
    Норвегия пък планира 2025г, а зимата е същото иначе също през 2025г в Канада има избори на които се очаква да победят консерваторите и най-малкото да отложат датата или да не забраняват ДВГ напълно
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    видяла жабата че подковават коня и тя дигнала крак. С тези дълги зими в северната част, ще е голямо забавление.