IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai представи трансформиращо се колело

Новата технология подобрява както безопасността, така и разхода на гориво

Hyundai направи още един пробив в автомобилната технология с въвеждането на колело с промяна на формата, което не само подобрява аеродинамиката, но и помага за охлаждане на спирачките. 


Hyundai


Според патента около 25% от въздушното съпротивление на автомобила идва от колелата. За да разреши този проблем, Hyundai разработи уникална система: когато спирачките се загреят, колелото отваря специални аеродинамични клапи, а когато изстине, ги затваря отново.

Основната характеристика на системата е, че не изисква сложни сензори и електрически двигатели. Hyundai използва топлина от спирачките, за да активира пружинен механизъм, който отваря и затваря клапаните. Това решение е не само енергийно ефективно, но също така спестява тегло и цена, като елиминира нуждата от кабели и сензори.

Освен това системата използва кинетичната енергия на колелата, за да работи при високи скорости, което я прави още по-ефективна. Новата технология може значително да подобри както безопасността, така и горивната ефективност на превозните средства и може да се превърне във важен елемент от бъдещите модели на Hyundai.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    im-дртiйУАЙТBOY ( преди 1 седмица )
    ЗАЩО ли тогава ... вече за 4-та /!/ поредна година (което си е чист не случвал се досега ПРЕЦЕДЕНТ!) лЮкс-премиум бранда на ХЮНДАЯ, а именно доказалият се в световен мащаб GENESiS заема заслужаващото си първо место в независимото изследване на J.D. Power U.S. Tech Experience Index (TXI) Study, показвайки по този начин напредничавото си прогресс.мислене и навременно действие за най-доброто комфортно безопасно и безаварийно пътуване на своите пасажери и собственици-водачи.
  • #2
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Жицата ( преди 1 седмица )
    КПД на двигателите е под 30%, но те се загрижили за 25% от въздушното съпротивление :) Ще умра от смях.
  • #1
    7 rate up comment 8 rate down comment
    фф ( преди 1 седмица )
    Звучи като пълна глупост.... да добавиш сложно устройство на място където е мокро, мръсно, с високи удари и вибрации....