IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai все пак ще пусне ретро-купето N Vision 74 в серия

Производствената версия ще получи името на концепция от преди 50 години

Корейският производител Hyundai потвърди официално, че купето с ретро-дизайн N Vision 74 все пак ще се появи в серийно производство. Футуристичният автомобил в стила на концепцията Pony Coupe от 1974 г., дело на Джорджето Джуджаро, беше показан преди 2 години и веднага предизвика спекулации относно бъдещ производствен модел в този стил.


Hyundai N Vision 74


От Hyundai не бързаха да обявят намеренията си спрямо купето, но през 2023 г. се появи неофициална информация, че концернът все пак работи и върху „стокова“ версия на купето, като Фабрицио Джуджаро, синът на Джорджето Джуджаро, се е заел с разработката на дизайна. И това даде надежда, че спортната кола ще запази ретро-стила, който публиката толкова хареса.

Остана обаче открит въпросът какво задвижване ще получи серийният N Vision 74. Факт е, че концептът има много сложна система - задните колела се задвижват от два електромотора с обща мощност 680 конски сили, а отпред е поставен водороден електрохимичен генератор със 129 конски сили. Двата малки резервоара за водород, които побират 4,2 кг, са монтирани напречно над задния мост.


Hyundai N Vision 74


Според Hyundai, купето може да измине до 600 км с едно зареждане, като ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 4 секунди и ще развива максимална скорост от 250 км/ч.

Очаква се , че серийният автомобил едва ли ще има толкова сложна задвижваща система, още повече, че водородните превозни средства все още не са широко разпространени. Най-вероятно N Vision 74 ще бъде изцяло електрически, като мощността му може да се увеличи значително - според предварителните оценки до 800 конски сили.


Hyundai N Vision 74


От друга страна, тиражът на N Vision 74 ще бъде ограничен - в края на миналата година се появиха слухове, че Hyundai ще произведе само 100 бройки от модела, като 70 от тях ще получат разрешение за движение по пътищата, докато останалите 30 ще бъдат предназначени за състезания на писта.
Началото на производството на Hyundai N Vision 74 е планирано за 2030 г., като моделът ще излезе на пазара под името Pony Coupe.

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    im-дртiйУАЙТBOY ( преди 1 седмица )
    До джальката джаффкаща 1-ца: Колкото и да се опитваш да апеш, да щипеш и да пцуеш напраздно дори, все пак се очертава ясната тендънси, че много скоро HYUNDAI Motor Group нема да имат стигане от доста изоставащите в съревнованието и бая закостенели EU-автопроизводители... за GENESiSA не ще отварям изобщо и дума ...
  • #1
    3 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Клюндай е тест за интелигентност. Доста хора не го издържат, купуват си такава брантия и после се набират да я хвалят, за да не паднат по гръб.