IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai-Kia показа нови разработки за поддържане на температурата в салона

Тези технологии значително намаляват консумацията на енергия при електромобилите

Корейският концерн Hyundai-Kia представи нови технологии, които допринасят за по-ефективно отопление и охлаждане на салона. Те намаляват консумацията на енергия от задвижващия агрегат, което е особено важно за електрическите превозни средства, съобщава CarBuzz.


охлаждане


Автомобилният производител показа общо три разработки, като при първата охлаждащият нанофилм е залепен към стъклото. Така той предотвратява проникването на топлина отвън и в същото време я отвежда от вътрешността. В същото време не променя степента на прозрачност на прозорците. Следователно, за разлика от тонирането, използването му ще бъде законно във всяка страна.

Филмът се състои от три слоя. Два от тях отразяват слънчевата енергия, третият излъчва в средния инфрачервен диапазон на дължина на вълната. Според разработчиците филмът може да понижи температурата в колата с 12 градуса по Целзий.

Друга технология, наречена „лъчисто отопление“, включва инсталиране на допълнителен инфрачервен нагревател в областта на краката. Той работи заедно с традиционен нагревател, но намалява натоварването върху него с 17%. Елементите се нагряват до 110 градуса по Целзий, но специалната защита елиминира риска от изгаряне. А в една кола може да се монтират няколко от тези нагреватели.

Третото развитие беше стъкло с метализирано покритие. Последният е по-ефективен за отопление от традиционния филм. В описанието се казва, че размразяването е четири пъти по-бързо и изисква 10% по-малко енергия. Освен това стъклото блокира най-малко 60% от UV радиацията.

Представените решения може да се появят в серийните електрически автомобили на концерна Hyundai-Kia в близко бъдеще. Преди това те ще трябва да преминат през редица тестове.

Американската компания GoSun излезе със сгъваем комплект слънчеви панели, които покриват по-голямата част от повърхността на автомобила и в същото време предпазват интериора му от прегряване в горещ ден. При подходящо време той ще осигури до 50 „безплатни“ километра пробег дневно.


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До попа ( преди 2 седмици )
    Моя грешка, извинявай! Сега видях кой е този велик архитект Ястребовски. Е в такъв случай е много вероятно наистина да си препише и измислянето на слънцето. Не можах да направя връзка със статията обаче? Смяташ че няма да върши работа ли и е като измамите в опасен чар?
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До попа ( преди 2 седмици )
    Тук направо разби всичко детско в мен. Кое точно лъчисто отопление е открил този архитект? Излъчването от печката на дърва? От електрическите реотани! От подовото отопление? Всяко нагрято тяло излъчва топлинна енергия, включително ти. Още в гимназията се учи че предаването на топлина е по три начина кондукция, конвекция и ИЗЛЪЧВАНЕ. Всъщност най-големият лъчист отоплител е слънцето. И него ли е измислил този архитект? По вероятно е да е измислил КОНКРЕТЕН ВИД лъчисто отопление. Сподели?
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 2 седмици )
    "лъчистотото отопление" бе открито от прочутия български архитект Архитект Ястребовски през 1984 година...
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Боб ( преди 2 седмици )
    Корейските компании показват иновации и завидно качвество спрямо немските аналози.Цената им е също конглокентна.Но бай *** си купува премиум и обича да пие кафета по сервизите през месец,иначе плюе всичко друго.Вагаджиите първи ще копират въпроснтаа технология,после ще са БМВ и Мерцедес и пак ще се изкарат велики.