IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Видеорегистраторът е огромно удобство, но не помага при спор

Може да споделяте клипове в социалните мрежи, но само ако не се разпознават хората и номерата на колите

Терминът Dash cam в Европа е валиден за всички онези устройства за видеонаблюдение, които помагат за защита на собственика на автомобил в случай на пътни инциденти. У нас се е наложил терминът видеорегистратор.

 
видеорегистратор, DVR


Тези камери позволяват широкообхватно покритие както на външното, така и на вътрешното пространство. Бързо и интелигентно решение, още повече, не е забранено. Няма закони, които да възпрепятстват инсталирането на видеорегистратор, стига да не пречи на видимостта на водача.

Много актуална тенденция на американския континент, където хиляди катастрофи постоянно се записват и публикуват в различни платформи. В Европа обаче има правила за защита на поверителността, които биха могли да попречат на използването на кадрите в случай на злополука.

Видеорегистраторите записват всеки изминат километър и след като паметта се запълни, автоматично изтриват най-старите видеоклипове. Има различни модели, с фронтална, двойна или 360 градусова панорама. Обикновено се захранват от USB кабел, свързан към колата, но безжичните модели стават все по-популярни. Някои производители като  Tesla ги включват като стандарт и също така осигуряват изглед към задната част на автомобила. 

Разликата е съществена: захранваните с USB кабел се изключват заедно с колата, като не позволяват на камерата да записва. Обратното е при безжичните и включените в стандартното оборудване.

Съгласно действащите закони за защита на данните в ЕС , всеки, който притежава видеоклипове или изображения, не може да ги споделя с трети страни или да ги разпространява публично. Например, ако искате да публикувате в социалните мрежи кадри, заснети с видеорегистратор, трябва да сте сигурни, че хората във видеоклипа и регистрационните номера не могат да бъдат идентифицирани. 
 

катастрофа


В случай на злополуки видеото може да бъде показвано за лични цели на страните, участващи в катастрофата. Те имат доказателствена стойност, но само ако противната страна не ги оспори, което често може да се случи. Във всеки случай съдията ще реши дали видеото е допустимо, ако е необходимо.

Видерегистраторът е плюс, когато автомобилът е изключен, за да помогне в случай на кражба, вандализъм или измама. Още едно НО! Видеоклиповете, направени в отсъствието на тези, които искат да получат записа, са незаконни според Кодекса за поверителност. Дори ако целта е да се защитят нечии права или да документат престъпление. Теоретично, доказателства, придобити в нарушение на установените от закона забрани, не могат да бъдат събрани в наказателното производство.

Въпреки това прокурорът, който получи жалба с прикачени файлове за незаконно придобити видеоклипове, може по свое усмотрение да реши да ги използва. Но ще трябва да докладва за това на органите, защитаващи поверителността, които ще наложат административна санкция. Следователно, в случай на вандализъм, записите могат и да бъдат използвани, но ще трябва да платите глоба.

 

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    до #2 - тук не става дума за изтепосване в интернет, а показване на органите на кат и/или застрахователите за да се избегне неправилно тълкуване на ситуация. Смятам, че ако това забранят отиваме в много грешна посока като цяло.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 1 седмица )
    То имаше преди и такива случки: Полицията хваща някой на място, че е влязъл в автомобил и се опитва да го открадне. Крадеца казва, че не краде автомобила, а само е влязал вътре за да се скрие, че навън валяло дъжд и да не се намокрел.
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Закона е малоумно направен.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Някой идва чупи ти стъклото и ти тараши колата и после теб те глобяват че си го заснел. Закона е ***, все едно ти нямаш право да си защитиш собствеността.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Аз си имам, най-малкото паркинг мониторинг имам но и не ми се е налагало да го ползвам но няколко пъти са се удряли пред мен.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    1-ви, не си съвсем прав. Итревю на публично място няма нищо общо с това да изтепосаш някой в нета с някаква цел, и то по начин по кйто може да се стигне до неговате самоличност (без негово разрешение). А е въпрос на законодателство, дали данните от регистратора са валидни или не.
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    GDPR тълкования.. Доколкото знам на обществени места може да се снима колкото си иска човек и да се споделя колкото си иска. Ако не беше така телевизиите не могат да направят едно интервю на оживено място тъй като трябва да попитат 200 минувачи дали са ок да ги дават по телевизията.