IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се използва за обезмасляване на повърхности по колата?

Изборът на препарати е много важен за качественото почистване

За да почистите и обезмаслите определена повърхност от вашия автомобил, вие се нуждаете от т.нар. почистващ обезмаслител. Какъв обаче да изберете, ви разказваме сега.


обезмаслител


Обезмаслителят (наричан още почистващ препарат за поддръжка) е препарат на основата на разтворител (може да бъде на различна основа), предназначен да отстранява масло, грес, охлаждащи течности, инхибитори на корозия, пръстови отпечатъци и други замърсявания, често срещани по време на ремонт на на автомобила.

Неговата задача е бързо да премахва мазната мръсотия, като същевременно избягва бърсането и ръчното почистване, доколкото е възможно. Разтворителите за обезмасляване обикновено се доставят в аерозоли под налягане за удобство и осигуряват мощен спрей, който прониква във всички пукнатини.

Защо се нуждаете от обезмаслител?

Отговорът може да бъде различен и силно зависи от областта на приложение. Прах, мръсотия, мазнини и окислителни замърсители могат да причинят корозия, опасност от хлъзгави повърхности или пожар, да увеличат електрическото съпротивление в контактните зони и много други проблеми.

Почистващите обезмаслители са предназначени за премахване на широка гама от замърсявания, масла, греси, оксиди и машинни замърсители от оборудване и възли в автомобила, включително:

Двигатели;

Електроника и електрическо оборудване;

Пневматични и хидравлични агрегати;

Съединители, генератори и компресори;

Електрически двигатели и оборудване;

Лагери, вериги, кабели, ролки и зъбни колела;

Спирачки, пружини и маховици.


обезмаслител


На какво трябва да обърнете внимание при избора на обезмаслител?

Както при избора на всеки друг продукт, трябва да се имат предвид както плюсовете, така и минусите. Изкушаващо е да преминете направо към най-ниската цена, но има редица други фактори, които могат да повлияят на производителността или сигурността:

Запалимост - много налични в търговската мрежа обезмаслители съдържат алкохоли и разтворители, поради което могат да бъдат силно запалими. Те са икономични и като цяло ефективни почистващи препарати, но могат да бъдат опасни без подходяща вентилация или когато се прилагат върху горещи повърхности.

Диелектрична якост - Ако планирате да премахнете мазнините и мръсотията, докато захранването е включено, преди разтворителят да се е изпарил напълно, трябва да потърсите почистващ препарат с възможно най-висока диелектрична якост. Винаги трябва да сте наясно с ампеража и напрежението на веригите, които се опитвате да почистите, преди да напръскате каквото и да било, и преценете пригодността на всеки почистващ препарат за вашето приложение.

Токсичност - N-пропил бромид (nPB), трихлоретилен (TCE) и перхлоретилен (Perc) са токсични химикали, които обикновено се използват в обезмаслителите, за да осигурят почистваща ефективност в незапалима формула. четете етикета и ги избягвайте.

Загриженост за околната среда – Разрушаването на озоновия слой е проблем за препаратите за почистване на контакти, съдържащи хлорофлуоровъглеводороди (CFC) като по-стар фреон и хидрохлорфлуорвъглероди (HCFC) като AK-225. Все още има такива на пазара, но те освен, че са вредни за околната среда, не са и толкова ефективни.

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Контактните спрейове са няколко вида - за почистване на електрически връзки търсете такива с "no residue", тъй като има на пазара и такива които оставят повърхността мазна и не засъхват.