IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо да миете колата си с кофа е лоша идея?

Стремежът да поддържате автомобила чист е похвален, но трябва да се внимава

Мнозина от нас обичат да поддържат колата си искрящо чиста, но не всеки знае, че любимият метод на някои собственици на автомобили - миенето с кофа в двора или пред блока - може да доведе до ужасни последици.
  
   
миене с кофа, автомивка, гъба
  
       
Експертите твърдят, че миенето на кола с кофа, особено с гъба, може да причини сериозни щети на боята. Получава се т.нар. абразивен ефект. Мръсотията, която се опитваме да измием, обикновено съдържа пясък, който е абразивен материал.

Гъбата или парцалът, които използваме за триене на мръсотията, по същество остъргва боята, оставяйки малки драскотини. Тези драскотини, невидими с невъоръжено око, могат да станат забележими с течение на времето, причинявайки избледняване на цвета и вид на "паяжина" по повърхността на боята.
  
   
миене с кофа, автомивка
  
      
За да се отървете от такива следи, ще трябва да полирате колата, което води до допълнителни разходи. За това е много по-добре да почистите колата си без риск от повреда на боята.

Това става, като вместо гъби и парцали се използват специални препарати, които нежно отстраняват замърсяванията, без да оставят драскотини. Двуфазното безконтактно миене е най-ефективният метод.
  
    

 

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    защо се цензурира думата "м..р.-ъ..с..н---а" ??
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Миенето "пред блока" поне в София е забранено и глобата е до 500лв. Иначе търкането под каквато и да е форма на *** кола е с опасност от абразия. Дори четката на автомивката.
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Точно с кофа (с предпазна "решетка" на дъното), специализирана гъба (или такава за фугиране, с едри ***) и правилния препарат (т.нар "rinseless wash", от типа на Optimum No Rinse) e най- лесният и безопасен начин за измиване. Безконтактно няма как да стане, а ако наистина измива е толкова силна химия, че драскотините ще са най- малкият проблем.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Друг Гост ( преди 4 седмици )
    А с маркуч може ли? Ами... ако е цепнат маркуча...
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Аз съм традиционалист и я мия с вода.
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Защото ще ми паднат ръцете, да мъкна кофи ...