IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda разкри името на най-евтиния си кросоувър

Kylaq ще се появи на пазара в началото на следващата година (ВИДЕО)

През февруари Skoda за първи път официално обяви, че пуска в производство малък свръхбюджетен кросоувър, като още тогава марката стартира кампания за избор на име на модела.


Skoda Kylaq


И сега резултатите от него бяха съобщени официално. Най-евтината Skoda ще се казва Kylaq. Така е спазена традицията на кросоувърите на марката с двигатели с вътрешно горене да се дават имена, започващи с "k" и завършващи на "q" (Kamiq, Karoq, Kushaq, Kodiaq).

Skoda отбелязва, че името Kylaq идва от санскритската дума "кристал". Новият кросоувър ще се базира на платформата MQB-A0-IN (опростена версия на глобалната MQB), на която са базирани кросоувърът Skoda Kushaq и седанът Skoda Slavia.

Известно е също, че Kylaq ще бъде по-малък и по-евтин и от Kushaq: дължината на иновацията няма да надвишава четири метра. В допълнение, автомобилът е проектиран "с акцент върху гъвкавостта, безопасността, динамиката", плюс обещания "ниски разходи за поддръжка и безпроблемно изживяване при притежание".



Все още не се споменава дали моделът ще е само за индийския пазар или ще е глобален, както и не се казва нищо за техниката. Предполага се, че Kylaq ще се предлага с бензинов трицилиндров турбо мотор с обем 1.0 (115 к.с.) в комбинация с 6-степенна механична трансмисия или с автоматик. Задвижването ще бъде само предно.

Подобно на родствените Slavia и Kushaq, новият Kylaq ще се произвежда в индийския завод на концерна Volkswagen. Между другото, на този модел се възлагат специални надежди, тъй като продажбите на Skoda извън Европа в момента не вървят много добре. През юли 2024 година продажбите на марката в Индия са паднали с 52% - продадени са само 2103 автомобила. За сравнение дилърите на Kia са продали 20 507 коли през същия месец, а резултатът на Hyundai е 49 013 коли.

Новата Skoda Kylaq ще бъде пусната в продажба в началото на 2025 година. Въпреки това, външният вид на кросоувъра може да бъде разсекретен още тази година. Към момента има само намек за визията, който ви показваме във видеото.


0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    APP ( преди 2 седмици )
    г-н Славов Няма ли други интересни теми за публикуване, а пишете за автомобили които ще се произвеждат в Азия и ще бъдат само за Азиатския пазар.